Sağlık

Saçlarınızı sebzelerle besleyin!

İSTANBUL (İGFA) –Beslenme Danışmanı Yasemin İtina İpek saç dökülmesi hakkında bilgi verdi.

Saçların kök ve tel olarak ikiye ayrıldığına dikkat çeken Yasemin İtina İpek, “Kök kısmı saçlı derinin altında kalır ve burası saç telini besleyen kısımdır. Sebum saç derisinden salgılanır, sebum salgılanan yağdır. Bu kısım fazla olduğunda saç kökü düzgün beslenemez, saç zayıflar.Saç sağlığında kullanılan şampuan ve bakım oldukça değerlidir ancak beslenme bu süreçte başrolü oynar.Keratin adı verilen bir protein vardır. sağlıklı saçın yapısında bulunur.yetersiz protein tüketimi olduğunda saç güçlenemez ve kırılmalar başlar.saç sağlığını güçlendiren birçok besin vardır.bunlar a,b,c,d,e grubu vitaminlerdir.demir eksikliği,çinko , selenyum, bakır, magnezyum saçın bileşenlerini güçlendiriyor” dedi.

Özen İpek, güçlü, güçlü ve parlak saçlar için haftalık beslenmede protein ve demir gruplarına yer verilmesi gerektiğini belirtti.

Her akşam salatalarınıza sebze ekleyebilirsiniz” diye tavsiye ediyor Beslenme Danışmanı, bir protein kümesi olarakbaklagiller, tam tahıllar, demir kümesinde isePekmez, yeşil sebzeler, domates, kuru kayısı ve yağlı tohumları saydı.

Yasemin İhtimam İpek, çinko eksikliği saçlarda kepeğe neden olurken, fazla tüketiminin de saç dökülmesine neden olacağını belirtti. selenyum; Saç derisini canlı tutmada etkilidir ve kepeği önlemede etkilidir. Brokoli, lahana, salatalık, kereviz, soğan, turp, sarımsak, mantar, kakao, baklagiller en iyi selenyum kaynaklarıdır. Magnezyum;Ayçekirdeği, kabak çekirdeği, badem, brokoli, kabak, patates, fasulye, çikolata önerdi.

Özen İpek, vitaminlere kıyasla saç dökülmesini önleyen besinleri şöyle sıraladı:

A vitamini;Kuru saç, A vitamini eksikliği olan saçtır. Havuç, kayısı, kavun, şeftali, ıspanak, brokoli, roka, maydanoz, dereotu, tere

E vitamini;Bitkisel yağlar, ayçekirdeği, yer fıstığı, yeşil yapraklı sebzeler

C vitamini;Meyveler, sebzeler, karnabahar

D vitamini;bütün tahıllar

B12;Kan hücrelerinin oluşum sisteminde yer alır ve eksikliğinin en değerli belirtisi saç dökülmesidir.

Omega 3-6; Saçın doğal parlaklığı için en değerli kaynaklardır. Ceviz, badem, fındık.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu