Teknoloji

İlk Türk astronotumuz Alper Gezeravcı evine döndü

Türkiye’nin ilk uzay görevi tamamlandı. 18 gün uzayda kalan Astronot Alper Gezeravcı, 13 test gerçekleştirdi.

Uzay yolculuğunun sona ermesinin ardından geçtiğimiz hafta başarıyla Dünya’ya inen Gezeravcı, bugün Ankara Esenboğa Havalimanı’na gelerek ülkeye giriş yaptı.

BAKAN KACIR’DAN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve Alper Gezeravcı basın toplantısı düzenledi.

Kacır’ın açıklamalarından öne çıkanlar:

Ülkemizin ilk insanlı uzay görevini gerçekleştirdi. Gezeravcı’ya bir kez daha söylüyorum, memleketinize hoş geldiniz. Biyoloji, tıp ve ekipman alanlarında değerli kazanımlar getirecek. Uzaydaki mikro yer çekiminin insan sağlığına etkileri araştırıldı. Bitkiler, algler ve propolis içeren uzay destek sistemleri üzerine araştırmalar yapıldı. Her projenin değerli sonuçlar üreteceğine inanıyoruz. Bu misyon, 13 bilimsel deney için değil, ülkemizde bilime ve bilim insanlarına verdiğimiz değeri, sunduğumuz fırsatları göstermemiz açısından çok değerli. Heyet aracılığıyla Türkiye’nin bilimsel araştırma yapma çabası ve kapasitesi takip edildi. Astronotumuz uzay istasyonundan Türkiye’ye 7 görsel görüntü ve 2 radyo bağlantısı yaparak bizi kapsamlı bir şekilde bilgilendirdi.

Türk gençliğine ve Türk çocuklarına verdiği mesaj ve özgüvendi. Uzay bilimi misyonumuz evlerde, okullarda ve işyerlerinde tartışıldı. Bu açıdan bu misyon, bilim topluluğu olma yolunda yeni bir başlangıç ​​olmuştur. Bilim misyonunun ardından Ulusal Uzay Programında çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Test sonuçlarını dikkatle değerlendirip gerekli desteği sağlayacağız. İnsanlı uzay görevlerinde kullanılan uzay istasyonlarının geliştirme süreçlerine yönelik Ar-Ge planları oluşturacağız. Ankara’da Uzay Teknolojileri Geliştirme Bölgesi kuracağız. Uzaya bağımsız erişim programına devam edeceğiz. 2030 yılına kadar fırlatma roketleri geliştirmeye ve uzay limanı kurmaya devam edeceğiz. İnsansız sistemlerle gerçekleştireceğimiz bu program, zorlu uzay koşullarında kullanım ve ticarileşme imkanı sunacak.

Uzay gözlemlerine destek vereceğiz. İlk milli iletişim uydumuz Türksat 6A’yı uzaya göndereceğiz. Türkiye’nin uzay araştırmalarında geri kalması düşünülemez.

ALPER GEZERAVCI’NIN AÇIKLAMALARI

Gezeravcı’nın açıklamalarından öne çıkanlar:

Adım attığımız andan itibaren güler yüzlerle karşılaşmaktan son derece mutluyum. Maneviyatı yüksek bir ülkenin samimi vatandaşlarıyla tanışmak bu gezinin en keyifli yanıydı. Gökyüzünde gözlerimizle görebildiğimiz sınırları ortadan kaldıran hedeflere ulaşmanın mutluluğuyla ülkeme döndüm. Sayın Cumhurbaşkanımıza, ülkemin bugüne kadar bana sağladığı eğitim ve kabiliyetlerle borçlu olduğum tüm imkanları seferber ederek, misyonun hazırlık sürecinde gösterdiği güçlü iradeden dolayı ve bakanlığımıza minnettarım. Görevin yürütülmesinde hiçbir aksaklığa izin vermeyen TUA ve TÜBİTAK’ın değerli çalışanları.

Kutlu yolculuğumuzun bayrağını değiştirdik. Bu sadece başlangıçtı, bir varış noktası değil. Bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak, ülkemin bu güne kadar götürdüğü güçlü insan duruşu açısından, medya kanallarında ülkemizin gurur verici sözlerinden aldığım ilk izlenimlerle son derece gurur duyarak ülkeme döndüm. geleceğe yönelik hedeflere doğru. Dünyanın bugüne kadar paylaştığı alandaki yerimiz olan bu ekosistemden faydalanmak ve pay almak için adımların atılacağını yakın zamanda göreceğiz. Şu ana kadar tek eksiğimiz, damarlarımızdaki asil kanın potansiyelinin farkına varamamamızdı. Hızlı adımlarla ilerlemeye devam edeceğiz. Bu başarı bireysel değil, her evdeki çocuğun başarısıdır.

Bilim adamlarımızın hazırlık sürecine ve büyük projenin hayata geçirilmesine şahit oluyoruz. Siz bu projenin devam eden adımlarının parlayan yıldızısınız. Bir izlenim bıraktın. Bilim adamlarının verdiği deneylerin hazırlık süreçlerini üstleneceksiniz.

Aslında benim odaklandığım şey 20 günlük süreçte yapılan işler değildi. Tarihimizde bu alanda hiçbir misyon yürütmemiş olsak da, böylesine muhteşem bir uyum içinde, kusursuz bir hazırlık sürecinden geçtik. Bunu bir bütün olarak düşündüğünüzde, ülkenin potansiyelini bizzat deneyimleme ve buraya getirme fırsatını yakalamak büyük mutluluktu. Bu 10 golün arasındaydı. Devletin bu noktada enjekte ettiği özgüveni damarlarımızda hissettik.

Dünya büyük bir nimettir. Nimetlerimize şükretmemiz gerektiğini anladım. Başımızı kaldırdığımızda gök kubbeye bakarak gözümüzün görebildiği gökyüzüne aşina olduk. Askeri havacılıkta nişan alma büyüsü terimi vardır. Bakıp büyülenmediğiniz bir an yok. Yolculuk sırasında hem giderken hem de dönüşte herhangi bir beklenti yaratmadım. Böyle olacağıma dair hiçbir beklentim yoktu. 12. dakikada oturduğum yerden kalktığım andan itibaren sıfır yer çekimi ortamının sağladığı hareket imkanını 4 boyutlu olarak ilk dakikadan itibaren deneyimleme fırsatı buldum. Allah’ın yarattığı her bedenin farklı özellikleri vardır. Uyum konusunda hiçbir sıkıntı yaşamadım. Kapsülün içi sınırlı bir alandır. Oradan daha büyük bir hacme girdiğimizde adaptasyon konusunda sıkıntı yaşayabileceğimiz dile getirildi. Orada da hiçbir sıkıntı yaşamadım. Deneysel çalışmayı ilk saatten itibaren kurmaya başladım. Ayağımı yere bastığım andan itibaren herhangi bir sorun yaşamadım. Kişisel her şeyden çok, dünyanın en güçlü jeopolitik konumunda var olmayı başarmış bir milletin bana verdiği özgüveni hissediyorum.

Devletimin verdiği eğitim ve imkanlarla bu güne geldim ve devletimin emrettiği her şeyi yapmaya hazırım. Karan’a hediye getirdim, eğlenceliydi. Hiç gecikmeden üzüldü. Biz maneviyatı yüksek bir ülkeyiz. Ailem ve kardeşlerimle bir araya gelmek benim için olağanüstü bir mutluluktu. Bugüne kadar hayallerimin sınırlarını çizmek zorunda kaldığım tüm yapay sınırları ortadan kaldıran ülkemizin güçlü iradesini hissedecekler.

Bu ülkenin maneviyatı yüksek insanlarıyla tanışacağım zamanı sabırsızlıkla bekliyordum. Görevlendirilen görevlerin çok hoş sonuçlarını sabırsızlıkla bekliyordum.

UZAY ARACI BAŞARIYLA FIRLATILDI

Gezeravcı’nın da aralarında bulunduğu Ax-3 ekibini taşıyan Dragon kapsülü, 18 Ocak ABD yerel saatiyle 16.49’da (19 Ocak 00.49) NASA’nın Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden başarıyla fırlatıldı.

Yolculuğu yaklaşık 36 saat süren Ax-3 mürettebatı, 20 Ocak’ta Uluslararası Uzay İstasyonu’na ulaştı.

KAYNAK: HABER7

haber-gorele.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

- -
Başa dön tuşu