Yaşam

Esra Yücel davası: Kardeşi duruşmaya alınmadı, avukatlar salonu terk etti

Evrim Deniz

HAKKARI –Hakkari’nin Şemdinli ilçesine bağlı Oğlaklı köyünde yaşayan 11 yaşındaki Esra Yücel, 2016 yılında çöp atmak için dışarı çıktığında Veysi, Zahir ve Nihat Yılmaz isimli kuzenleri tarafından tacize uğradı. Kamera önünde Esra Yücel’i ölümle tehdit eden ve olayı kimseye anlatmaması için görüntüleri yayan bir kişi vardı.

Daha sonra failler tarafından uçurumdan atılan Esra Yücel, ertesi gün köylüler tarafından bulunarak hastaneye kaldırıldı. Kaldırıldığı hastanede verdiği ilk ifadede tacizi anlatan Yücel, yaklaşık bir ay sonra savcılığa verdiği ifadede sanıkların isimlerini de belirtti.

Çocuğun ifadesi doğrultusunda 3 şüpheli, ‘cebir, tehdit veya hile kullanarak çocuğun nitelikli cinsel istismarı ve hürriyetinden yoksun kılma’ suçundan tutuklanarak cezaevine gönderildi. 8 ay süren tutukluluğun ardından DNA testleri, HTS ve PTS kayıtları ve çocuğun ifadelerine rağmen ‘somut delil olmadığı’ gerekçesiyle sanıkların tahliyesine karar verildi. Sanıkların serbest bırakılmasının ardından Esra Yücel, Şubat 2017’de yaşamına son verdi.

Yüksekova Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün başlayan 10’uncu duruşmaya Türkiye Kadın Hakları Federasyonu Lideri Canan Güllü, Antalya Barosu Çocuk Hakları Merkezi, Van Barosu Çocuk Hakları Merkezi, Van Barosu Özgürlük İçin Avukatlar Derneği (ÖHD), Diyarbakır katıldı. Baro Çocuk Hakları Merkezi, Hakkari Barosu Çocuk Hakları Merkezi, Hakkari Barosu Kadın Hakları Merkezi, Mersin ÖHD, Hakkari İHD, Hakkari ÖHD, Yüksekova Kadın Derneği (YUKADER), Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Van Star Derneği, UÇİM , HEDEP İlçe Başkanı Şoreş Yaşam, Esra Yücel’in ağabeyi Ömer Yücel ve ablası Dilxwaz Yücel katıldı.

‘7 yıl sonra adaletin yerini bulacağını umuyorum’

Yüksekova Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki karar duruşması öncesinde konuşan Ömer Yücel, 7 yıl sonra karar duruşmasına gelenlere teşekkür etti. Yücel, “Umarım 7 yıl sonra geç de olsa adalet yerini bulur” dedi.

‘SANIKLARIN DURUŞMAYA KATILACAKLARI BELİRSİZ’

Basın açıklamasında konuşan Hakkari Barosu Başkanı Ergün Canan, tüm katılımcılara teşekkür ederek, “Esra’nın belgesinin karara bağlanacağı duruşma için buradayız. Mahkemenin şu ana kadarki tutumu sanıkların tutuklanmaması yönünde. Her ne kadar belgede somut bilgi ve belgeler olsa da sanıkların bugünkü duruşmaya gelip gelmeyeceği tamamen ortadadır.” Bilgimiz yok. Yargıya hâlâ güveniyoruz, her şeye rağmen güveniyoruz. Güvenmek istiyoruz. Özellikle son iki yıldır bölgemizde kadına yönelik şiddet ve çocuğa yönelik cinsel istismar olaylarının arttığını gözlemliyoruz. Yüksekova Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararı, gelecekte bu tür olayların artmaması açısından çok değerli. Bu tür etkinliklere izin verilip verilmeyeceği bugün yapılacak duruşmada çıkacak karara göre belirlenecek” dedi.

‘BU ÜLKE BU PİSLİKLERDEN TEMİZLENECEK’

Hakkari Barosu Başkanı Ergün Canan’ın ardından konuşan Türkiye Kadın Hakları Federasyonu Başkanı Canan Güllü, “Türkiye, kızların ayaklar altına alınacağı bir ülke değil” dedi.

Güllü, şöyle konuştu: “Bu ülkede hukuk ve adalet var. Ancak adaletin geç geldiği ve engellendiği bir dönemde yaşıyoruz. Sadece Hakkari’den değil, bölgeden de. Son dönemde özellikle şikayetleri engellemeye çalışanlara karşı. ‘Şikayet edersen görürsün’ gibi tehditlerle, cesetlerin üzerine basmaya devam ediyorlar.Mahkemedeki bu duruşma bir adalet sınavıdır.Çok uzun bir süreç, sabrı tüketen bir süreç.Karar verilmesini bekliyoruz. Bugün burada alınan bu kararın sadece bu bölge için değil, Türkiye için de bir karar olacağını ifade ederek, failler hakkında cezanın varlığının hissedilmesini istiyoruz. Bunun da ilk adımı bu salonlarda olacaktır.” dışarı atılmak. Bu ülke bu pisliklerden temizlenecektir.”

SANIKLAR DURUŞMAYA KATILMADI

40 dakika gecikmeyle saat 14.50’de başlayan duruşmada salona önce avukatlar ve stajyer avukatlar, ardından salonun küçük olması nedeniyle her kurumu temsilen birer kişi alındı. Son olarak her kurumu temsilen bir basın görevlisi getirildi.

Esra Yücel’i temsilen çok sayıda avukat duruşma salonunda hazır bulundu. Türkiye’nin birçok ilinden avukatlar savunma yapmak isterken mahkeme heyeti, hatadan doğrudan zarar görmediklerini belirterek duruşmaya katılma taleplerini reddetti.

Şemdinli Adliyesi’nden SEGBİS üzerinden bağlanması beklenen sanıklar duruşmaya katılmazken, avukatları hazır bulundu. Sanıkların avukatı AK Parti Hakkari İl Başkanı Zeydin Kaya, 5 Eylül’de savunmasından çekildi.

‘ESRA YÜCEL’İN KARDEŞİ ÖMER YÜCEL DURUŞMA SALONUNDAN ÇIKARILDI’

Söz hakkı verilen Esra Yücel’in ağabeyi Ömer Yücel, duruşmaya katılanlara teşekkür ederek, mahkeme başkanının talimatıyla, kendisini suçlayacağı anlaşılınca polis eşliğinde salondan dışarı atıldı. duruşmanın düzenini bozmak. Avukatlar duruma itiraz etti. Önceki iki duruşmaya müşteki olarak katılmasına izin verilen Ömer Yücel, suçtan doğrudan zarar görmediği gerekçesiyle müşteki olarak görevden alındı.

‘DIŞLANMASI Adil YARGILANMA HAKKINA AYKIRI’

Hakkari Barosu Başkanı Av. Ergün Canan: “Bu tartışmalarla bu davayı sağlıklı bir şekilde sürdüremeyeceğiz. 2016’dan bu yana devam eden bir cinayet davası var. Lütfen Ömer abinin 7 yıldır yaşadığı acıyı ve ne durumda olduğunu anlayalım. Psikolojik olarak buraya geldi.Ömer Yücel’in kendisine teşekkür etmesi hukuka aykırı değil.Üstelik kişinin ailesi 7 yıldır çektiği eziyetten sonra kendisine teşekkür etmek istedi.Kişinin dışarı çıkarılması adil yargılanma hakkına aykırıdır. Bugüne kadar sanıkların duruşmaya düzenli olarak katıldığını ve tutuklanmama gerekçesi olarak adli gözetim şartlarını yerine getirdiklerini göstererek tutukluluk davası açmadınız. Ancak sanıklar şu anda duruşmada değil. “Ömer Yücel’i istiyoruz.” Tekrar mahkeme salonuna götürülecek” dedi.

‘AVUKATLAR DURUŞMA SALONUNU TERK ETTİ’

Duruşmaya katılan avukatlar, Ömer Yücel’in salondan çıkarılmasına tepki göstererek, yargılamanın bu şekilde sağlıklı bir şekilde devam edemeyeceğini belirtti. Avukatlar, Ömer Yücel’in Esra Yücel’in ağabeyi olması ve dolayısıyla suçtan doğrudan zarar görmesi nedeniyle duruşmaya katılmasını talep etti. Ancak mahkeme heyeti, Ömer Yücel’in yalnızca dinleyici olarak katılabileceğini belirtti. Bunun üzerine avukatların itirazları ardı ardına devam etti.

Avukatlar, Ömer Yücel ve ailesinin tehdit edildiğini, kendisinin duruşmaya geldiğinde bile ailesini başka bir yerde bıraktığını belirterek, Yücel’in içeri alınmasını talep etti.

Mahkeme heyeti, Ömer Yücel’in içeri alınmaması yönünde ılımlı karar verdi. Bunun üzerine duruşmaya katılanlar salonu terk etti.

Duruşma salonundan çıkan avukatlar kendi aralarında ortak karar almaya çalışıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu