Haber

Bakan Tunç: Kira anlaşmazlığında 10 bin 46 dosya anlaşmayla sonuçlandı

ADALET Bakanı Yılmaz Tunç, artan fiyat artışı nedeniyle kiracı-ev sahibi uyuşmazlıklarına ilişkin, “Arabulucuya intikal eden kira uyuşmazlıklarında şu ana kadar çözümlenen uyuşmazlıkların 10 bin 46’sı anlaşmayla sonuçlandı” dedi. Bu ne anlama geliyor? 20 bin ev sahibi ve kiracı adliye kapısına gelmeyecek demektir.” “20 bin kişi önemli” dedi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, bugün Konya’nın Cihanbeyli ilçesindeki Adalet Sarayı’nın açılış törenine katıldı. Burada konuşan Bakan Tunç, terörle mücadeleye değinerek çalışmalarının devam edeceğini belirtti. Bakan Tunç, “Terörle mücadelede kararlılığımızı sürdürüyoruz. Türkiye’nin huzurlu bir geleceğe sahip olması, çocuklarımızın ve gençlerimizin daha güçlü, daha huzurlu bir Türkiye’de yaşaması için Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde elimizden geleni yapıyoruz. “

‘ULUSLARARASI ÖRGÜTLER İSRAİL’İN VAHŞİ SALDIRILARINA KARŞI SESSİZ’

İsrail’in Filistin’e yönelik saldırılarına tepki gösteren Bakan Tunç, “Maalesef insanlığın gözü önünde bebekler katlediliyor ama ne yazık ki Türkiye dışından başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere dünya liderlerinden güçlü bir ses göremiyoruz. Uluslararası kuruluşlar İsrail’in acımasızlığına karşı duruyor.” saldırıyor.” “Maalesef sessiz ve etkisiz kalıyorlar” dedi.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’nin sessizliğini eleştiren Bakan Tunç, “Geçen gün Türkiye’nin yaptırdığı kanser hastanesi olan Türk-Filistin Dostluk Hastanesi bombalandı. Hastane bombalanacak mı? Okul bombalanacak mı? Bunlar uluslararası örgütler mülteci hakları diye bağırıyor, mülteci kampı bombalanıyor, yüzlerce mülteci orada şehit oluyor ama seslerini çıkarmıyorlar. Çocuk hakları, kadın hakları diyenlerden tek bir cümle duyuyor muyuz? Maalesef duyamıyoruz. Bu ikiyüzlülüktür. Biz her zaman bu ikiyüzlülüğe karşı çıkmaya devam edeceğiz inşaAllah. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Kurulu var. 47 üyeden oluşuyor. Bir insan hakkı ihlali olduğunda hemen bir yerde toplanıp karar vermeli, gitmeli ve gitmeli. Bir soruşturma yapın. 28 gün geçti, neden soruşturma yapmıyorsunuz? Bir an önce gitmeniz, orada o araştırmaları yapmanız gerekiyor, oradaki deliller de aslında ortada. Bunları toplayıp önceye koymamız lazım. uluslararası ceza mahkemesi. İnşallah o günler gelecek ve bu katliamı yapan katiller insanlık önünde hesap verecek. “Umarım insanlık bunu görecektir” dedi.

‘YARGI KENDİ ARKADAŞLARININ OLMAMASINDAN RAHATSIZ OLUYORLAR’

Bakan Tunç, Türkiye’de güvenilir bir adalet sisteminin bulunduğunu belirterek, şöyle konuştu:

“Güvenilir bir adalet sistemi kurmak için 21 yıldır çok çalıştık. Bundan sonra da çalışmaya devam edeceğiz. Yargının artık arka bahçeleri olmamasından elbette rahatsız olanlar var. Yargı milletin yargısıdır.Onlar rahatsız edilmeye devam etsin ama biz yolumuza devam edeceğiz.15 Temmuz gecesi darbe girişiminin ilk saatlerinde darbecilere soruşturma başlatan yargı budur. Darbe girişiminin ilk saatlerinde millete hesap vermelerini sağladık. Bu milletin yargısı mıydı ama geçmişte yargı böyle miydi? İstedikleri yargı sisteminde yargı nasıldı? Darbecilere selam olsun. “Durmayan bir yargı vardı. Darbecilerin anayasasını hazırlayan hukukçular vardı.”

KİRA ANLAŞMAZLIKLARI

Bakan Tunç, artan fiyat artışı nedeniyle kiracı-ev sahibi anlaşmazlıklarına ilişkin de açıklama yaptı. Tunç, “Alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemleri dediğimiz arabuluculuk kurumunu daha da geliştiriyoruz. 2013’ten bu yana bugüne kadar 4 milyon 488 bin uyuşmazlık arabulucuların önüne geldi. Bunların 3 milyon 124 bini anlaşmayla sonuçlandı. Dolayısıyla şunu görüyoruz ki; yüzde 70 anlaşma var, isteğe bağlı, arabuluculukta başarı oranı yüzde 99 ama zorunlu arabuluculuk dediğimiz dava açmadan önce arabulucuya gitmenin zorunlu olduğu durumlarda yüzde 49 yani yüzde 3 milyon dosyanın yargıya intikal etmeden çözülmesi, en az 6 milyon kişinin adliyeye gelmeyeceği anlamına geliyor.Dolayısıyla artık 1 Eylül itibarıyla kira uyuşmazlıkları ve kat mülkiyeti uyuşmazlıklarında arabuluculuk müessesesini başlatmış bulunuyoruz. Başarı orada da devam ediyor. Bugüne kadar arabulucuya intikal eden kira uyuşmazlıklarından 10 bin 46’sı anlaşma yoluyla çözümlendi. Bu ne anlama geliyor? 20 bin ev sahibi ve kiracı, kapıya düşmemek anlamına geliyor adliye binası. 20 bin kişi değerlidir. 7 bin davanın davaya devredildiğini görüyoruz. Burada da kira hukukunda anlaşma oranının anlaşmaya göre daha yüksek olduğunu görüyoruz. Bunun sevindirici bir gelişme olduğunu belirtmek isterim” dedi.

YARGI REFORMU

Bakan Tunç, yargı reformu strateji belgesini 2024 yılı başından itibaren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunacaklarını kaydetti. Tunç, sözlerini şöyle tamamladı:

“Şu anda yargı reformu strateji belgemizi hazırlıyoruz. İnsan Hakları Eylem Planı Belgemizi hazırlıyoruz. İnşallah bu hazırlıklarımızı 2024 yılı başı itibarıyla Sayın Cumhurbaşkanımıza sunacağız. Sayın Cumhurbaşkanımızın ilke ve takdirleri ile yargı reformu stratejimiz, Belge ve insan hakları eylem planı Türkiye Yüzyılının ilk belgeleri olacak. “Cumhurbaşkanımız tarafından kamuoyuyla paylaşıldıktan sonra oradaki hedeflere ulaşmak için yasama, yürütme ve yargı olarak üzerimize düşeni yapmaya gayret edeceğiz.”

Tunç, açılışın ardından adliyede incelemelerde bulundu.

?

sarayajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu