Haber

CHP Çakırözer’den Basın Özgürlüğü Raporu: “‘Arkadaş’ Demek Yasak, ‘128 Milyar’ Demek Yasak”

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer’in Kasım 2022 Basın Özgürlüğü Raporu’na göre gazeteciler, “Merkez Bankası 128 milyar doları eritti” ve “Arkadaşlar ihaleden zengin” diyen gazetecilere ceza kesildi.

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Kasım 2022 Basın Özgürlüğü Raporunu yayınladı. Çakırözer raporunda, “Türkiye’de birkaç ay sonra yapılacak seçimlerin adil ve özgür bir ortamda gerçekleşeceğinin en değerli teminatlarından biri basın özgürlüğüdür. polisin şiddet kullanarak gazetecilerin haberlerini takip etmesinin engellenmesi ve hukuken dayanağı olmayan karartma uygulamalarının tüm sosyal medyayı etkisi altına alması, “Bu durum, seçim sürecinin adil ve özgür bir ortamda gerçekleşemeyeceği endişesini doğuruyor. Tüm baskılara ve kesintilere rağmen halkın haber alma hakkı için mücadele eden gazeteciler ve basın kuruluşlarıyla tam dayanışma zamanıdır.”

“DOSTLAR” VE “128 MİLYAR” YASAK”

Çakırözer’in kamuoyuyla paylaştığı Basın Özgürlüğü Raporu’na göre kasım ayında basın özgürlüğü ihlalleri şöyle:

  • Aralarında Can Ataklı, Hazal Ocak, Alican Uludağ ve Çağrı Sarı’nın da bulunduğu en az 45 gazeteci hakim karşısına çıktı.
  • Birgün editörü Mehmet Emin Kurnaz, Mehmet Acettin, Serdal Işık, Semiha Şahin, Pınar Gayip ve Beritan Canözer toplam 15 yıl 7 ay 19 gün hapis cezasına çarptırıldı.
  • Eski Hazine ve Maliye Bakanı ve aynı zamanda Cumhurbaşkanı’nın damadı Berat Albayrak, BirGün Yazı İşleri Müdürü Mustafa Kömüş’ün “Merkez Bankası 128 milyar doları eritti” açıklaması nedeniyle hapis isteminde bulundu. dolar”.
  • Cumhurbaşkanı’nın oğlu Bilal Erdoğan’ın ‘Bilal Erdoğan’ın talihli arkadaşı’ ve ‘Arkadaşları zengindir’ başlıklı haberlerinden dolayı açtığı davada Cumhuriyet gazetesi eski çalışanları Hazal Ocak, Serkan Ozan, Olcay Büyüktaş Akça ve Ozan Yurtoğlu’na 2 bin 180’er puanla dava açıldı. ihalelerde’ lira para cezasına çarptırıldı.
  • Media Screen YouTube sayfa yöneticisi Mehmet Selçuk Ada, Yeni Hayat gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ferhat Çelik ve Genel Yayın Yönetmeni Osman Akın, Diken haber sitesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Gökhan Diler ve Ankara temsilcisi Altan Sancar hakkında soruşturma başlatıldı.

“BLOĞU TAKİP EDEN HABERLER”

  • Gazetecilerin güvenlik güçleri tarafından engellenmesi ve gözaltına alınması Kasım ayında da devam etti. 25 Kasım Dünya Kadına Yönelik Şiddet Günü kapsamında yapılan basın açıklamalarıyla protestoları takip eden gazeteciler Elif Bayburt ve Yaren Çolak gözaltına alındı. İstanbul’daki 25 Kasım protestoları sırasında onlarca gazeteci polis tarafından kuşatılarak haber yapılması engellendi. TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı’nın tutuklanmasına yönelik protesto eyleminde gazetecilerin haber takibi yapması engellendi.
  • TSK’nın sınır ötesi operasyonlarına ilişkin siyasi partilerin açıklamalarını takip eden gazetecilerin görüntü alması engellenirken, Evrensel muhabiri Volkan Pekal darp edildi.

“BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNE YENİ TEHDİT: BAND SHUTTER”

  • Kasım ayında İstanbul Taksim’de meydana gelen terör saldırısının ardından RTÜK, kanallara yayın yasağı getirdi.
  • Taksim’deki saldırının ardından sosyal medyaya erişim de kısıtlandı. BTK’nın bant daraltma kararı ile sosyal medya platformlarına 10 saat süreyle erişim sağlanamadı. BTK’nın bant daraltma kararı için meclis araştırması talep eden önergesi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.

“KIBRIS GAZETECİLERİNE BANKA GİRİŞİ”

  • KKTC’de basın kuruluşlarında görev yapan bazı gazetecilerin Türkiye’ye girişlerinin yasaklandığı ortaya çıktı. KKTC’de yayınlanan Havadis Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Başaran Düzgün’ün N-82 kodu gerekçe gösterilerek Türkiye’ye girişine izin verilmedi.
  • Haber ve haber platformlarına erişim yasakları Kasım ayında da devam etti. Konya’da öldürülen köpeklerle ilgili haberler, eski Cumhurbaşkanı avukatı ile ilgili haberler, Vogue Hotels Group’un sahibinin adının geçtiği haberler, Boğaziçi Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı ile ilgili çeşitli haberler, Ekrem İmamoğlu’nun davasına bakan eski hakimin ifadeleri. haber erişimi reddedildi.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu