Haber

Adalet Bakanı Bozdağ, Avukatlık Hukuku Çalıştayı’nda konuştu

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, “Anayasa’da hakim ve savcılık teminatı olduğu gibi, aynı maddede veya sonrasında avukatlarımızın teminatlarına da yer verilecektir.” dedim.

Bozdağ, Ankara 2 Nolu Barosu tarafından ATO Congresium’da düzenlenen Güçlü, Etkili ve Saygın Savunma için Avukatlar Hukuk Çalıştayı’nda katılımcılara seslendi.

Çalıştayı düzenleyenlere teşekkür eden Bozdağ, çalıştayın verimli geçmesini ve planlanan hedefler doğrultusunda sonuçlanmasını diledi.

Yeni Avukatlık Yasası’nın hazırlanmasında çalıştayın sonuçlarından yararlanacaklarını belirten Bozdağ, “Türkiye’nin yeni bir Avukatlık Yasası’na ihtiyacı tartışılmaz. Aslında sonraki süreçte çok ciddi çalışmalar yapıldı. 2010. O zamanlar barolar ortak bir çabayla konuyu tartışıyorlardı.2017’de Meclis’e sunabildik. Eylül’deki görüşmeden sonra Ekim’de meclise sunmayı planladık ama kısmet olmadı. . Ama bu yolculuk eninde sonunda amacına ulaşacaktır.” dedi.

Yeni Avukatlık Kanunu’nu yasalaştırmadan aktif, güçlü ve saygın bir savunma yapmanın mümkün olmadığını belirten Bozdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu değişiklikleri yapamazsak, ne kadar savunmanın gücünden, gücünden, değerinden söz edersek edelim istediğimiz noktaya gelmemiz zaman alacak. Savunmayı güçlendirmek, hukukun üstünlüğünü temelinden güçlendirmek. , yargıya güvenin artması ve yargı hizmetlerinden duyulan memnuniyetin artması açısından vazgeçilmez bir kuraldır.Yargılama,hepsi bir ve eşit olarak görülmelidir.Hukuk devleti anlayışımızı dilediğimiz gibi tahkimde değerli eksiklikler olduğunu görüyoruz. Anayasada hakimlik garantisi var, savcılık garantisi var ama vekillik garantisi yok.Öncelikle buradan başlamamız gerekiyor.Öte yandan bilmenizi isterim ki biz Türkiye’nin yüzyılının anahtarı olan yeni Anayasa ile ilgili çalışmalarımızı yoğunlaştırıyoruz.Hakimlik ve savcılık güvencesi Anayasa’da yer aldığı gibi, avukatlarımızın güvenceleri de aynı unsurda yer alacak veya l. sonra. Avukatların verdiği teminatları yerine getirmezsek, hukuk devletini, hukuk güvenliğini, savunma hakkını, hak arama hakkını güçlü bir şekilde koruyamayız. Umarım yeni dönem, savunma hakkının ve avukatlarımızın güvencelerinin Anayasa’da açık ve net bir şekilde yer aldığı bir dönem olur. Bu yönde adımlar atmaya kararlıyız” dedi.

Bozdağ, adalet başlığının Anayasa’da bağımsız bir başlık olarak yer alması için adımlar atılacağını söyledi.

“Avukatlarımızı güçlendirmemiz gerekiyor”

Bekir Bozdağ, avukatların etkin, güçlü ve saygın meslek mensupları olarak yaşamlarını sürdürmeleri için ne gerekiyorsa yapacaklarını belirtti. dedim.

Yargı hizmetlerini savcı ve hakimin omuzlarına bırakıp avukatları bunun dışında tutmanın mümkün olmadığını vurgulayan Bozdağ, şöyle devam etti:

“Yargıya ve adalete güven diyorsak o zaman avukatın ayağını hakim ve savcının ayağına eş tutan adımlar atmamız gerekiyor. Adı üstünde bir kolluk teşkilatının kurulması da önümüzdeki dönemde Türkiye’nin gündemine gelecek. Yargı hukuku. icra Türkiye’de çok tartışılan konulardan biri değil.Ancak biz bunu geçmişte tartıştık.Ceza hukuku.Biz bu kavramları İçtüzüğün ilgili maddelerine yerleştirdik.Fakat uygulayıcılarımız adli polisi kullanmaktan tamamen kaçındı. .Yasayı revize etmek zorunda kaldık.Türkiye’de hukuk devletinin güçlenmesi ve hukukun tam anlamıyla sağlanması açısından, adlandırılmış bir kolluk kuvvetinin kurulması ve avukatlarımızın araştırma ve delil toplaması açısından bir düzenlememiz olduğunu belirtmek isterim. gördüğü ve gördüğü davada takip ettiği davada menfaatlerine ilişkin kuralları değiştirmeye ve geliştirmeye karar verir.

“Vatandaşlarımızın mağdur olmasını istemiyoruz”

Adli yardım mekanizmalarını yeniden gözden geçirmeye kararlı olduklarını vurgulayan Bozdağ, tüm adli yardım uygulamalarının tek çatı altında toplanacağı bağımsız bir düzenleme yapacaklarını söyledi.

Adli yardıma ihtiyacı olan her vatandaşın bu yardımdan yararlanacağı bir sistem kuracaklarını ifade eden Bozdağ, “Çünkü vatandaşlarımızın mağdur olmasını, haklarını ararken yalnız kalmasını, mahrum kalmasını istemiyoruz. kendi davalarının.” dedim.

Adli yardıma ilişkin bir zihniyet değişikliğine gideceklerini ve adli yardım kapsamına giren konuları artıracaklarını belirten Bozdağ, vatandaşların haklarını kaybetmemesi için bazı davaların avukatla görülmesinin zorunlu hale getirilmesinin planlandığını söyledi.

Bekir Bozdağ, çalışmaları devam eden yasal sigorta sistemini ülkeye kazandırmaya kararlı olduklarını belirtti.

Meslek kuruluşlarının rekabet gücünün hizmet kalitesini artıracağını belirten Bozdağ, çoklu baro sisteminin bu açıdan faydalı olduğunu vurguladı.

Mevcut soruşturma sisteminde savcının sanık lehine olduğu kadar aleyhine de delil toplamakla yükümlü olduğunu hatırlatan Bozdağ, bunun iyi uygulanmadığını, savcıların sanık aleyhindeki delillere öncelik verdiğini ve bunu yapacaklarını ifade etti. Bu konuda da düzenlemeler yapmak.

Suçlama görevi verilen bir makama beraat kararı verilmesinin zorluğuna dikkat çeken Bozdağ, yeni dönemde savcıların elinin güçlendirileceğini, davada karar alabilmeleri için adımlar atılacağını söyledi. onların lehine ve hukuki destek sağlamak.

Bozdağ, soruşturmaları beraatla sonuçlanan savcılar hakkında değerlendirme yapılacağını belirterek, “Diyelim ki soruşturma açıldı. Bir kişi çok kişiyi dava ediyorsa ve açtığı davaların yüzde 50’ye yakını beraat ediyorsa, sonra oturup düşünürüz.” dedi.

7. Yargı Paketine de değinen Bozdağ, Meclis gündemine getirecekleri düzenlemelerle Cumhuriyetin 100. yılında hukuk alanında tarihi reformlar yapacaklarını söyledi.

Ankara 2 Nolu Baro Başkanı Sabri Işık da 2023 yılının Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılı olduğunu belirterek, “Hukukçular olarak 100. yılda nice asırlar inşa etmenin imkan, imkan ve zeminini oluşturmak için çalışıyoruz. Cumhuriyetimizin.” dedim.

Avukatlık Kanunu’nun gerisinde kaldığını belirten Işık, savunma hakkının ve uygulayıcısı olan avukatların mesleki prestij ve güçlerini artırma çabalarının ancak ilgililerin konuya sahip çıkmasıyla aşılacağını kaydetti.

susehri-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu