Haber

Yeni bir kent-kır tanımı yapıldı… İstanbul ‘yoğun şehir’ini tescilledi!

ANKARA (İGFA) –Türkiye İstatistik Kurumu 2022 Yılı Kent Kır Nüfus İstatistiklerini yayınladı.

TÜİK’e göre 31 Aralık 2022 itibarıyla 57 milyon 934 bin 583 kişiye karşılık gelen nüfusun yüzde 67,9’u şehirlerde yaşarken, şehirlerin yüzölçümü ülke topraklarının sadece yüzde 1,6’sı oldu.

Toplam nüfusun yüzde 17,3’ü kırsal sınıfa giren ve Türkiye yüzölçümünün yüzde 93,5’ini oluşturan yerleşim yerlerinde ikamet ederken, nüfusun yüzde 14,8’i orta-ağır kentsel alanlar sınıfına giren ve ülke yüzölçümünün yüzde 4,9’unu oluşturan yerleşim yerlerinde yaşıyor. ikamet ettiği tespit edildi.

Devlet Planlama Teşkilatı’nın 1982 yılında yayınladığı “Kent Eşiği Araştırması, Türkiye İçin Kent Tanımı” çalışması ile birlikte istatistiksel bilgilerin bu çalışmada yapılan kent-kır tanımına dayandığını vurgulayan TÜİK, Mekânsal Adres Kayıt Sistemi’nin İçişleri Bakanlığı’nın sorumluluğunda olup, TÜİK tarafından üretilen istatistiklere dayanmaktadır. (MAX) kullanıma başlandığında; İstatistik üretebilmek için gerçek kent-kır yapısını yansıtan bir sınıflandırma yapıldığının ve yeni kent-kır tanımının mahalle-köy düzeyinde üç sınıftan oluştuğunun altı çizildi.

Öte yandan Kent-Kır Nüfus İstatistiklerinin cinsiyete göre dağılımına baktığımızda; Ağır il olarak sınıflandırılan bölgelerde ikamet eden nüfusun yüzde 49,7’sinin erkek, yüzde 50,3’ünün ise kadın olduğu görüldü. Orta-ağırlıklı kentsel alanlarda yaşayanların %50,3’ü erkek, %49,7’si kadındır; Kırsal kesimde ikamet edenlerin %51,4’ü erkek, %48,6’sı kadındır.

Yaşlı nüfusun yüzde 30,1’inin kırsal olarak sınıflandırılan yerlerde, çocuk olarak tanımlanan 0-14 yaş grubunun yüzde 69,7’sinin yoğun kentsel olarak sınıflandırılan yerlerde ve yüzde 15,3’ünün orta-yoğun kentsel olarak sınıflandırılan yerlerde ikamet ettiği görülmektedir. yüzde 15’i ise kırsal olarak sınıflandırılan yerlerde yaşıyor.

İSTANBUL YOĞUN ŞEHİR OLARAK SINIFLANDIRILMIŞ YERLERDE YAŞAMA ORANININ EN YÜKSEK ORANINA SAHİPTİR

2022 yılı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sonuçlarına göre nüfusun en yoğun olduğu il olan İstanbul’da yaşayanların %96,4’ü yoğun kent, %2,7’si orta-yoğun kent ve yüzde 0,9’u ise kırsal. Nüfus büyüklüğü bakımından Türkiye’nin en kalabalık ikinci ili olan Ankara ve üçüncü sırada İzmir yer almaktadır.

Kent-kır sınıflamasına göre nüfusu en fazla olan ilk 3 ilin dağılımı, 2022

Artvin, yüzde 58,1 ile orta yoğunluklu il olarak sınıflandırılan alanlarda nüfus oranının en yüksek olduğu il olurken, onu sırasıyla Artvin izliyor; Bunu yüzde 57,9 ile Bayburt ve yüzde 57,3 ile Sinop izledi.

Kırsal olarak sınıflandırılan yerleşim yerlerinde ikamet eden nüfusun oranının en yüksek olduğu il yüzde 68,4 ile Ardahan oldu. Ardahan ilini yüzde 60,3 ile Tunceli ve yüzde 54,2 ile Bartın izledi.

haberulus.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu