Haber

Peru’nun eski Devlet Başkanı Castillo, ülkede ‘siyasi tutuklu’ olduğunu söyledi

Peru’da eski Devlet Başkanı Pedro Castillo, “siyasi tutuklu” olduğunu belirterek, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Örgütü’nden duruma tepki göstermesini istedi.

Castillo sanal ortamda yaptığı konuşmada ülkenin belirsiz bir süreçten geçtiğini vurgulayarak, “Peru’da ne ben ne de halkım adaleti bulamayacağımıza göre Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Örgütü’nü davet ederek ve rica ederek çağrımı sonlandırıyorum. olan bitene müdahale etmektir.” ifadesini kullandı.

Hakkında açılan çeşitli davalar nedeniyle 54 ay önleyici hapis cezasına çarptırılan Castillo, siyasi tutuklu olduğunu belirterek, haksız yargılandığını söyledi.

İnsan haklarının ihlal edildiğine işaret eden Castillo, “Peru tarihinde ilk kez siyasi önyargılar nedeniyle misyondaki bir başkan gözaltına alındı ​​ve ben bugüne kadar yaptığım gibi bu hakkımdan vazgeçmeyeceğim. .” değerlendirmesini yaptı.

Meksika Büyükelçiliği’ne sığınmak istediği yönündeki iddiaları kabul etmeyen Castillo, “Meksika Büyükelçiliği’ne kucağımda götürdüğüm kızıma makineli tüfek doğrulttular. Ailemi oraya götürüyordum. Meksika Büyükelçiliği’nden kaçmıyordum, sadece başımıza gelen zorbalıktan onları kurtarmaya çalışıyordum.” dedi.

Peru’da, savcının eski Devlet Başkanı Castillo’ya karşı suç örgütüne liderlik etmek ve kamuya açık suçlar işlemek iddiasıyla 36 ay önleyici hapis cezası talebi 8 Mart’ta yüksek mahkeme tarafından kabul edildi.

Castillo herhangi bir suç işlemediğini savunarak, “Peru biliyor, halk biliyor ki bugün anayasal ithamlarda bulunanların her halükarda bu sözle suç örgütünün bir parçası olacaklarını biliyor.” Konuşmuştu.

Castillo’nun cumhurbaşkanı olduğu süre boyunca hakkında beş cezai soruşturma yürütülüyor ve bunlardan ikisi onun bir “suç örgütünün” parçası olup olmadığını araştırıyor.

Peru’da Castillo’ya 18 ay önleyici hapis cezası verildi.

Ülkede 7 Aralık’ta Kongre tarafından azledilen eski Başkan Castillo, 14 Aralık 2022’de 18 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Peru Yüksek Mahkemesi, Castillo’yu “görevi kötüye kullanmak, isyan ve komplo kurmak”tan 18 ay önleyici hapis cezasına çarptırmıştı.

Castillo, hükümeti devirmekle suçladığı “kalıcı ahlaki yetersizlik” suçlamasıyla Kongre tarafından görevden alındı.

yesilli-haber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu