Ekonomi

Alman basını: Eurofighter’ı verirsek Türkiye alır!

Türkiye’nin yerli ve milli silahları küresel pazarda ilgi görmeye devam ediyor.

Almanya’nın saygın düşünce kuruluşu Bilim ve Siyaset Vakfı (SWP), Türkiye’nin bu alanda attığı adımları mercek altına aldı.

SWP, ‘Türkiye küresel silah ihracatçısı olma yolunda’ başlıklı analizde, Türk savunma sanayisinde yeni bir dönemin kapılarını açan değişime ve bunun Batılı hükümetler için yarattığı yeni zorluklara ilişkin dikkat çekici yorumlara yer verdi.

SWP bünyesindeki Uygulamalı Türkiye Araştırmaları Merkezi’nde (CATS) uzman olan Jens Bastian’ın yazdığı analizin en dikkat çekici kısmı, Türkiye’nin 40 adet Eurofighter Typhoon savaş uçağı satın alma talebine ilişkin değerlendirmeleri.

Bastian, Alman hükümetinin önemli bir kararın eşiğinde olduğu görüşünü dile getirdi.

Analizde ayrıca, Türkiye’nin savunma ihracatı politikalarında NATO dışında ittifaklar kurduğu ve Ankara’nın, Eurofighter’ı tedarik edememesi halinde Çin ve Pakistan’ın ortak ürettiği JF-17 Thunder savaş uçaklarını satın almayı değerlendirdiği belirtildi.

Türkiye’nin uluslararası savunma üretimi ve askeri hizmetler alanında kalıcı bir aktör olacağına ve dış politikadaki ağırlığının artacağına dikkat çeken Jens Bastian, analizinde şu ifadelere yer verdi;

‘Eurofighter Typhoon’ların Türkiye’ye satışı, ticari silah ihracat anlaşmasından çok daha fazlası olacak. Bu, Türkiye’nin Batı’nın askeri-endüstriyel sistemleriyle entegrasyonunu sürdürmek, dolayısıyla dolaylı da olsa Türkiye’yi kendi stratejik özerkliğine doğru ilerlemeye teşvik etmemek anlamına gelecektir.’

Haberde, geçen yıl 5 milyar 500 milyon dolar ile yeni bir zirveye ulaşan Türkiye’nin silah ihracatındaki artışın “yeni pazar fethinin bir sonucu” olduğu ve 2023’te 185’ten fazla ülkenin Türkiye’den askeri teçhizat satın aldığı vurgulandı.

Yazıda, ‘Türk savunma sanayisi son on yılda hızla gelişti ve ürünleri askeri açıdan kullanılabilirliğini defalarca kanıtladı. Türk Baykar firmasının Bayraktar TB2 drone’ları birçok ülkeye ihraç ediliyor. Açıklamada, “Rusya işgalinin ardından Dağlık Karabağ’da Ermenistan ile yaşanan çatışmada Ukrayna silahlı kuvvetleri kullanılıyor, Suriye, Kuzey Irak ve Libya’da da Azerbaycan silahlı kuvvetleri kullanılıyor” denildi.

Washington ve Berlin’in Türkiye’ye savaş uçağı satışı konusundaki tutumunu değerlendiren yazar, “Washington veya Berlin’in Ankara’ya savaş uçaklarının engellenmesi, Türk silah politikasının stratejik yeniden yapılanmasını daha da güçlendirebilir.”

haber-canakci.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu