Ekonomi

Borsa haftaya yükselişle başladı

Açılışta BIST 100 endeksi önceki kapanışa göre 86,85 puan ve yüzde 1,13 artışla 7.792,84 puana yükseldi.

Bankacılık endeksi yüzde 1,50, holding endeksi ise yüzde 0,73 arttı. Sektör endeksleri arasında en çok kazanan yüzde 1,74 ile metal eşya makineleri olurken, en çok azalan ise yüzde 2,89 ile spor oldu.

Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde alıcılı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi yüzde 0,55 değer kaybıyla günü 7.705,99 puandan tamamladı.

Analistler, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) şahin politikalarının sona ermiş olabileceği beklentisiyle küresel hisse senedi piyasalarının haftaya olumlu başladığını, bu hafta ise Fed Başkanı’nın açıklamaları başta olmak üzere Fed yetkililerinin sözlü yönlendirmelerinin arttığını belirtti. Jerome Powell, yatırımcıların ilgi odağı oldu.

Analistler, para piyasalarındaki fiyatlamalarda önümüzdeki 3 toplantıda faiz artırımı ihtimalinin önemli ölçüde azaldığını ve Fed’in önümüzdeki yıl Haziran ayında faiz indirimine başlayabileceğinin öngörüldüğünü belirtti.

Öte yandan Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS) Cuma günü 367,52 baz puana düşerek 2 yılın en düşük seviyesine gerilerken, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye ekonomisine yönelik orta vadeli potansiyel büyüme tahminini düşürdü yüzde 3,9’a yükseldi. 4,1’den 4,1’e yükseldi.

Analistler bugün yurt içinde reel efektif döviz kuru, yurt dışında Almanya’da fabrika siparişleri, hizmet sektörü ve bileşik PMI verileri, Avro Bölgesi’nde hizmet şubesi ve bileşik PMI verileri ile İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin haber akışını takip ediyor. Yapılacağını belirterek, BIST 100 endeksinde teknik olarak 7.800 ve 7.880 seviyenin direnç konumunda olduğunu ve 7.700 ve 7.600 puanın destek konumunda olduğunu belirtti.

iskenderunajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu