Haber

“Struma” olayında hayatını kaybedenler İstanbul’da anıldı

İkinci Dünya Savaşı sırasında Romanya’nın Köstence Limanı’ndan yola çıkan ve 24 Şubat 1942’de Karadeniz’de bir Rus denizaltısı tarafından batırılan “Struma” gemisinde hayatını kaybeden 768 kişi için anma töreni düzenlendi. .

İstanbul Vali Yardımcısı Özlem Bozkurt Gevrek, Dışişleri Bakanlığı İstanbul Temsili Daire Başkanı Zeynep Kaleli, Türkiye Hahambaşısı İsak Haleva, Türk Hahamı Başdanışmanı Adil Anjel, Türk Musevi Cemaati Genel Koordinatörü Deniz Baler Saporta ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi. Toplantıya Başkan Yardımcısı Ülkü Sakalar’ın yanı sıra diplomatik misyon temsilcileri ve Türk Musevi Cemaati temsilcileri katıldı.

Törene Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerde hayatını kaybedenleri anarak başlayan Vali Yardımcısı Hasret Bozkurt Gevrek, büyük bir emek ve fedakarlıkla Türkiye’nin yardımına koşan, yaraları sarmaya çalışan herkese teşekkür etti.

“Struma” hadisesinde umutlu bir yolculuğun üzücü bir olayla son bulduğunu belirten Gevrek, “Struma hadisesinde hiç şüphe yok ki birçok ülkenin sorumluluğu var. İkinci Dünya Savaşı’nın en karanlık günlerinde 70 gün boyunca ilgili devletler sonuçsuz kaldı.Onun kaldığını hatırlatan derin bir acıdır.Aslında bu acı tecrübelerin bir daha yaşanmaması için tarihten hepimizin alacağı dersler var aslında. ve yeniden.” söz konusu.

“Ülkemiz tarih boyunca olduğu gibi bugün de kapılarını mazlumlara açmaktadır”

Benzer trajedilerin yaşanmaması için her türlü ayrımcılığa karşı mücadele etmenin herkesin ortak sorumluluğu olduğunu belirten Gevrek, “Maalesef bugün savaş ve baskılardan kaçarken aralarında çok sayıda çocuk ve kadınla birlikte hayatını kaybeden göçmenler ve mülteciler var. . Bu durum ne yazık ki uluslararası topluma düşüyor, aynı zamanda görevlerinizi yerine getirmek için yeterince çalışmadığınızın da bir göstergesi.” dedi.

Türkiye’nin tarih boyunca insani diplomasi yürüttüğüne ve mazlumların yanında yer aldığına dikkat çeken Gevrek, şöyle devam etti:

“İkinci Dünya Savaşı sırasında binlerce Yahudi’nin Orta Doğu’ya ulaşmasında ve onları soykırımdan kurtarmasında değerli bir rol oynayan Türkiye, bugün hala dünyanın en fazla sayıda mülteciye ev sahipliği yapmaya çalışıyor. Ülkemiz bugün olduğu gibi, tarih boyunca savaştan, zulümden kaçan, evlerini terk etmeye zorlanan, mazlumlara kapılarını açan, umut olmaya çalışan.”

“Struma tarihimizin bir parçası”

Türkiye Yahudileri Hahambaşısı Müsteşarı Adil Anjel, Struma olayının Türkiye’de ilk kez anıldığını hatırlatarak, şunları söyledi:

“768 masum insan öldü ama 73 yıl boyunca, 2015 yılına kadar Struma ile ilgili resmi bir tören yapılmadı. 24 Şubat 2015’te bu anmaların ilkinde dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, şunları söyledi: hemen bu kürsüden: “Struma bizim tarihimizdir. Bir daha olmasın diye her yıl sözleşme yapmak için bu törenleri yapmaya başlıyoruz ve asla unutmayacağız, unutturmayacağız.” bugün de bu törenlerin 8’ini yapıyoruz.”

Türkiye Yahudilerinin Hahambaşısı Haham İsak Haleva’nın hayatını kaybedenler için dua etmesinin ardından, Struma gemisinde hayatını kaybedenler anısına denize çelenk bırakıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu