Lübnan

Lübnanlı bakan Hajjar: İzinsiz göç Lübnan’ı Avrupa ile diplomatik krize sürüklüyor

Sputnik’e konuşan Lübnan Sosyal İşler Bakanı Hector Hajjar, “Özellikle bahar mevsiminde göçmen teknelerinin sayısında büyük artış nedeniyle Lübnan, Kıbrıs ve Avrupa’nın geri kalanı arasında yasadışı göç konusunda net bir kriz var” ifadesini kullandı.

Havaların iyileşmesiyle çalışmalarını artıran kaçakçıların gece gündüz hareket etmek için gerekli tüm teknik araçlara sahip olduğunu anlatan Hajjar, “Öte yandan Lübnan ordusu onları durdurmak için yeterli imkanlara sahip değil” diye kaydetti.

Son 13 yılda bu sorunun çözümünde yaşanan gecikmelerden, ardı ardına değişen iktidarların sorumlu olduğunu dile getiren Bakan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Mevcut kriz sadece arzularla değil, gerçek eylemlerle çözüme kavuşturulmalı. Lübnan bu konuda tarafsız olmalı ve yasa dışı göç etmek isteyenlerin geçiş noktası haline gelmemeli. İzinsiz göçle mücadelede uluslararası yardım çağrısında bulunuyoruz. Ayrıca ülkede sosyal istikrarın sağlanması için, yerinden edilmiş olsun veya olmasın Lübnan’daki insanların sınıflandırılması konusunda da yardım istiyoruz. Kimin mülteci olduğunu ve Lübnan devletinin onlara karşı sorumluluklarının neler olduğunu anlamak ve not etmek gerekiyor. Ayrıca bir çözüm bularak mülteci statüsüne uymayan herkes üzerinden uluslararası korumanın kaldırılması ve onların Suriye’ye evlerine geri gönderilmesi gerekiyor.”

haberkozan.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu