Haber

Londra’da Filistin’e Destek Yürüyüşüne Tepkiler

11 Kasım’da Londra’da düzenlenecek Filistin’e destek yürüyüşü için Başbakan Rishi Sunak’ın “kışkırtıcı ve saygısız” tabirini kullanması, İçişleri Bakanı Suella Braverman’ın ise “nefret yürüyüşü” tabirini kullanması tepkilere yol açtı.

Başbakan Rishi Sunak ve Braverman, 11 Kasım’da kentte gerçekleştirilecek Filistin ile dayanışma yürüyüşü ve Kraliyet ailesinin katılımıyla gerçekleştirilecek Ateşkes Günü anma törenine ilişkin açıklama yaptı.

Sunak, Almanya’nın Birinci Dünya Savaşı’nda silahsızlanmasının yıl dönümü olarak kabul edilen Mütareke Günü’nde Filistin’le dayanışma yürüyüşünün düzenleneceğini belirterek, “Bu provokatif ve saygısızlıktır.” dedi.

Braverman, Sunak’ın şehirdeki askeri anıtlara ve Mütareke Günü etkinliklerinin yapılacağı Kenotaph Anıtı’na saygısızlık yapma riski bulunduğunu iddia eden açıklamasını X hesabından yaptığı paylaşımla destekledi.

Braverman’ın açıklaması şu şekildeydi: “Başbakan’a katılıyorum. Ateşkes Günü’nde Londra’da bir nefret yürüyüşü kesinlikle kabul edilemez.” Sözleri tepki çekti.

“Açıklamalar aşırı sağcıları cesaretlendiriyor”

Londra’da Filistin’e destek yürüyüşleri düzenleyen ve 14 Ekim’den bu yana her Cumartesi onbinlerce kişinin katıldığı yürüyüşler düzenleyen 6 sivil toplum kuruluşu, Sunak ve Braverman’a tepki olarak bir açıklama yaparak yürüyüşün 11 Kasım’da yapılacağını belirtti. Anıt Mezar’daki töreni etkilememek adına anma etkinliği olacak. “Geçişin yapılacağı Whitehall Caddesi’nden geçmeyeceğini açıkça belirttik.”

Açıklamada yürüyüş rotası ve saatine ilişkin detaylar da paylaşılırken, şu ifadelere yer verildi:

“Planladığımız yürüyüş rotamız Hyde Park ile Londra’daki ABD Büyükelçiliği arasındadır. Yürüyüş saat 12.45’te, yani anma törenindeki saygı duruşundan 2 saat sonra gerçekleşecek. Bu açıklamalar, yürüyüş çağrısı yapan son derece sorumsuz aşırı sağcıları cesaretlendiriyor. Yürüyüşleri durdurmak için sokaklarda eylem.”

Açıklamada, Braverman’ın sözlerinin “açıkça Gazze halkının bombalanmasına son verilmesi için halkın desteğini bastırma arzusundan kaynaklandığı” belirtildi. Kelime kullanıldı.

Açıklamada, Londra’da 14 Ekim’den bu yana düzenlenen gösterilerin barışçıl olduğu vurgulanarak, “Whitehall’dan uzakta yapılacak bir yürüyüşü savaşta ölenlere saygısızlık olarak nitelendirmek, barış için yürüyenlere hakarettir.” Söylendi.

Eski futbolcu Lineker tepki gösterdi

Braverman’a bir başka tepki de ünlü İngiliz futbolcu ve BBC yorumcusu Gary Lineker’den geldi. Lineker, Braverman’ın açıklamalarına tepkisinde şu ifadeleri kullandı:

Londra’da 14 Ekim’den bu yana her cumartesi düzenlenen Filistin’e destek yürüyüşlerine yüz bini aşkın kişi katılıyor. Başbakanlık 10 Numaralı Ofisi’nin bulunduğu Downing Caddesi girişinde buluşan göstericiler, İlk iki hafta, üçüncü hafta ise İngiliz Parlamentosu önünde ateşkes ve adalet çağrısının yanı sıra Filistin’e destek gösterilmesi çağrısında bulunun.

Kentteki dördüncü gösteri ise 4 Kasım’da ikonik mekanlardan biri olan Trafalgar Meydanı’nda gerçekleştirilecek.

Braverman ise 4. haftasına giren hareketlere ilişkin açıklamalarıyla ilk günden bu yana tepki çekiyor.

Filistin bayrağı taşımanın teröre destek olarak değerlendirilebileceğini ve “Filistin nehirden denize özgür olacak” sloganının İsrail’i haritadan silmek anlamına geldiğini ifade eden Braverman, polisi bu slogan ve sembolleri bir terör eylemi olarak değerlendirmeye davet etti. terör eylemlerine “duruma göre” müdahale edilir.???? ???

ipekyoluajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu