Haber

KEİ Bölgesinde Afet Risklerinin Azaltılması ve Parlamenter İşbirliğinin Güçlendirilmesi

AK Parti Eskişehir Milletvekili Fatih Dönmez, dünyada olduğu gibi Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (KEİ) bölgesi ülkelerinde de insanların hayatını ve çevreyi tehdit eden, ekonomilere zarar veren doğal ve insan kaynaklı acil durumların ortaya çıkma ihtimalinin yüksek olduğunu belirtti.

Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi (KEİ) Türkiye Delegasyonu Lideri Dönmez, 62. KEİPA Ekonomi, Ticaret Konseyi’nin gündem maddesinde “Karadeniz Bölgesinde Afet Riskinin Azaltılması ve Acil Yardım Alanlarında Parlamenter İşbirliğinin Güçlendirilmesi” dedi. ve Mali İşler Komitesi Ukrayna’nın başkenti Kiev’de toplandı. Raporunu sundu.

Son yıllarda doğal ve insan kaynaklı yıkıcı afetlerin sayısının, bu afetlerin sonuçlarının büyüklüğünün ve devam eden iklim değişikliğinin toplum, çevre ve ekonomiler açısından korkutucu derecede arttığını belirten Dönmez, “Dünyada olduğu gibi dünyada da KEİ bölgesi ülkelerinde, insanların hayatını ve çevreyi tehdit eden, ekonomilere zarar veren afetler yaşanmaktadır.Doğal ve insan kaynaklı acil durumların olasılığı yüksektir.Aslında 6 Şubat 2023 tarihinde Türkiye’de defalarca meydana gelen depremlerin yanı sıra, 50 bin kişinin ölümüne neden olan ve 11 ilde yaklaşık 16 milyon insanı derinden etkileyen, bu yaz KEİ bölgesindeki ülkeleri kasıp kavuran olağanüstü depremleri, sıcak hava dalgalarını, orman yangınlarını, şiddetli yağışları ve su baskınlarını da unutmamak gerekiyor.” söz konusu.

Dönmez, her devletin uluslararası, bölgesel ve ikili düzeyde iş birliği yaparak afet riskini azaltmakla yükümlü olduğuna dikkat çekerek, şöyle konuştu:

“İnsanların, mülklerinin, sağlıklarının, kültürel ve çevresel miraslarının korunmasını sağlamak için ulusal afet risk azaltma stratejileri ve afet önlemlerinin başarıyla geliştirilmesi ve uygulanması gerekmektedir. Afet riskinin azaltılması ve yönetimi, uyum sistemlerinin ve etkileşimin varlığına bağlıdır. her düzeyde ve yürütme ve yasama kurumlarının tam katılımını gerektirir “Afet riskinin azaltılması aynı zamanda müdahale ve iyileştirme faaliyetlerinde tutarlılığın artırılmasını amaçlayan uygun strateji, plan ve sistemlerin geliştirilmesini, iyileştirilmesini ve uygulanmasını ve ayrıca kapsayıcı bir karar almayı gerektirir. mekanizma. Uyum ve dayanıklılık gelişimine eşit yatırım yapılmasına ihtiyaç var.”

Afet durumunda parlamentolar da dahil olmak üzere ulusal, bölgesel ve yerel düzeyde tüm paydaşların rolünün ve parlamento işbirliğinin vurgulanmasının önemli olduğunun altını çizen Dönmez, “KEİ üye ülkeleri afetten korunmayı en üst düzeye çıkarmak ve kayıpları en aza indirmek için pratik önlemler aldılar. Toplumun afetlere karşı direncini artırmak amacını taşıyor.” söz konusu.

Dönmez, KEİ üye devletlerinin parlamentolarının doğal afet riskini azaltmak ve acil durumlarda yardım sağlamak amacıyla çok sayıda değerli yasa çıkardığını belirtti.

Acil müdahalenin etkinliğinin artırılması ve sürekli gelişiminin sağlanması amacıyla parlamento eylemleri ve iş birliği yoluyla geçmişten alınan dersler dikkate alınarak geleceğe yönelik reform önceliklerinin belirlendiğini belirten Dönmez, “Sağlık, finans, ulaşım, tarım, iklim, su, enerji ve iletişim, doğal “Kaynaklar gibi sektörlerde afet riskinin azaltılmasına yönelik sektörel yasaların, hatta yangın, su baskını, deprem ve benzeri afetlere özel yasaların geliştirilmesi önemlidir.” ifadesini kullandı. .

Afet riskinin azaltılması alanında küresel ve bölgesel düzeyde parlamenter iş birliğinin güçlendirilmesine ihtiyaç olduğunu belirten Dönmez, “Parlamentolar ve parlamentoların yetkili kurulları afet riskinin azaltılması konularında bilgi ve deneyim alışverişinde bulunur ve işbirliği başlatır. KEİPA üyesidir. KEİ’nin durumu, ulusal parlamentoları, mevcut doğal ve insani “Krizin yarattığı zorlukların üstesinden gelme ve KEİ Bölgesi’nde afet riskinin azaltılmasına ve dayanıklılığın güçlendirilmesine katkıda bulunacak temel tedbirler etrafında fikir birliği oluşturma çabalarını takdir ediyoruz.” dedi. .

Afetlere karşı hazırlıklılığın artırılması, afet risklerinin azaltılması, afet önleme kapasitesinin güçlendirilmesi ve afetzedelere zamanında yardım sağlanmasının bölge ülkeleri için aşılması gereken önemli zorluklar arasında yer aldığına dikkat çeken Dönmez, “KEİ, ulusal parlamentoların bu konuda ulusal parlamentoların anlaşmaya varmasını sağlıyor. Afet riskleri ve afetlerin yol açtığı tehlikelerle etkili bir şekilde mücadele etmek.” “Ayrıca, KEİPA, bu güncel konunun ele alınmasında KEİ üye devletlerinin parlamentoları arasında daha fazla uyum ve işbirliğini teşvik etmeye her zaman hazırdır.” söz konusu.

inebolu-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu