İş

EGİAD, Macaristan ile iş yapma konulu toplantı düzenledi

Türkiye ile Macaristan’ın kökleri yüzyıllar öncesine dayanan iş birliğini daha da güçlendirmek için iş dünyasıyla bir araya gelen Ege Genç İşadamları Derneği, Macaristan ile ‘iş yapmak’ konulu toplantıyla HEPA Macaristan İhracatı Geliştirme Ajansı yetkililerini ağırladı. .

Macaristan ile Türkiye arasındaki dostluk bağlarının tarihi bağlar ve kültürel yakınlık çerçevesinde olumlu yönde ilerlemesinin yanı sıra gelişen ekonomik ve ticari bağlantıların da anlatıldığı etkinlikte açılış konuşmasını yapan Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD) Lider Vekili Başak Çayır Canatan, “Stratejik iş birliği içinde hareket edeceğiz. İki ülke olarak birçok ekonomik ve siyasi ortaklığa imza attık. Karşılıklı ticaretimiz her geçen yıl artarak devam ediyor. Bunun için çalışmalarımızı sürdürürken ikili ilişkilerimiz sadece ticari alanda değil, sosyal ve kültürel girişimlerde de devam ediyor. Diğer alanlarda da gelişmek için elimizden geleni yapıyoruz” dedi.

“İkili ilişkileri güçlendirme çabalarımızı sürdüreceğiz”

2002-2022 Eylül döneminde Türkiye’den Macaristan’a yapılan 104 milyon dolarlık doğrudan yatırım; Macaristan’dan Türkiye’ye doğrudan yatırımların 29 milyon dolar olduğuna dikkat çeken EGİAD Başkan Yardımcısı Başak Çayır Canatan, “Üçüncü ülkeler üzerinden yapılan yatırımlar ile Macaristan’da ikamet eden Türk vatandaşlarının yatırımları dikkate alındığında bu ülkedeki toplam yatırımlarımız yüzde 700 milyon dolar Türk müteahhitlik firmaları Macaristan’da bugüne kadar 778,5 milyon dolar değerinde 35 proje üstlendi.Teknik müşavirlik hizmetlerinde ise 1,75 milyar dolar maliyetle 5 proje üstlenildi.Macaristan’da şu anda 500 civarında Türk firması faaliyet gösteriyor.Türkiye -Macaristan 19 Nisan 2022’de imzalanan ortak deklarasyonla Karma Ekonomi ve Ticaret Komitesi (ETOK) kuruldu. Macar vatandaşlarının ülkemize kimlik kartıyla seyahat etmesine olanak sağlayan düzenleme 10 Kasım 2022’de yürürlüğe girdi. Ülkemizi son bir yılda 155 binin üzerinde Macar turist ziyaret etti. Güçlendirmek için çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi.

HEPA Türkiye, ülkeler arasında köprü görevi görüyor

Macaristan İhracatı Geliştirme Ajansı HEPA’nın Türkiye ve Yunanistan’dan sorumlu resmi temsilcisi olarak 2015 yılında kurulan “HEPA Türkiye” çerçevesinde çalışmaların yoğun bir şekilde yürütüldüğünün belirtildiği toplantıda, HEPA’nın Türkiye ve Yunanistan’dan sorumlu olduğu vurgulandı. Türkiye, karşılıklı ticari ilişkilerin gelişmesi için ülkeler arasında bir köprü görevi görmektedir. HEPA Türkiye Genel Müdürü Yalçın Orhon, Türkiye’de İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa ile Atina ve Budapeşte’de olmak üzere toplam 6 ofisi ile faaliyet gösterdiklerini belirterek, “Macar Ulusal Birliği bünyesinde faaliyet gösteren HEPA Türkiye, İhracat Stratejisi, Şirketlerinin Türkiye ve Yunanistan pazarlarında yaptığı iş ve hizmetleri tanıtarak ülke ekonomilerinin büyümesinde önemli rol oynamakta, karşılıklı ticaretin gelişmesine katkı sağlamaktadır. Pazar araştırma raporları hazırlamak, firmaların doğru ve güvenilir yerel bulmasına yardımcı olmak ortakları, Macaristan’dan iş temini de HEPA Türkiye’nin sunduğu hizmetler arasında yer alıyor: “HEPA Türkiye, tanıtım faaliyetleri çerçevesinde ülke ve sektör günleri de düzenlemekte, Macar firmalarını katıldığı uluslararası ve yerel fuarlarda temsil etmektedir.”

Son sözü alan HEPA Türkiye İş Geliştirme Uzmanı Oğuzhan Acar, Macaristan’ın Türkiye’den ithal ettiği 10 ana ürünün olduğuna işaret ederek, “Makine ve mekanik teçhizat, ray dışı araç ve modüller, alüminyum işleri, kauçuk işleri, bakır işleri, Başta giyim, mobilya, plastik, demir çelik işleri, elektrikli makineler vb. olmak üzere birçok eser Türkiye’den ithal edilmektedir. Macaristan’ın Türkiye’ye ihracatı değerli taşlar, mineral yakıtlar, demir çelik ürünleri, optik ve cerrahi malzemeler, tıbbi malzeme ürünleridir. GSYİH’nın yüzde 7,1’i ve enflasyonun yüzde 7,4’ü ile Macaristan’ın ticaret hacmi 236,7 milyar Euro. Macaristan’ın cazip yatırım teşvik sistemi ve bölgesel teşviklerinden yararlanabilirsiniz.” – İZMİR

banazhaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu