Haber

Edremit’te Hukuksuzca Yıkılan Camisiz Minare Tartışma Yarattı

(BALIKESİR-DRON) Yerleşimin simgesi olan camisiz minareyi yasa dışı yıktılar.

Camisi olmayan, kanunsuzca yıkılan minare tartışma yarattı

Edremit Belediye Başkanı Selman Hasan Arslan: “Yıkım için bizden izin bile istenmedi”

BALIKESİR – Balıkesir’in Edremit ilçesi Güre Mahallesi Kavurmacılar mevkiinde bulunan ve bölgenin görsel simgelerinden biri olan minare, sabahın erken saatlerinde ağır iş makineleriyle kaçak olarak yıkıldı. Sabah. Caminin minaresinin molozu da kamyonlarla bilinmeyen bir yere götürüldü. Minarenin yıkıldığının sosyal medyada duyulmasının ardından büyük tepki geldi. 1960 yılında yapıldığı tahmin edilen ve bölgenin görsel sembollerinden biri olan camisiz minareyi yıkanların bir an önce cezalandırılmasını vatandaşlar istedi.

Konuyla ilgili basın açıklaması yapan Edremit Belediye Başkanı Selman Hasan Arslan, “Biliyorsunuz son günlerde orada bir minarenin yıkılmasıyla ilgili gündem yaşanıyor ve bu hepimizi üzdü. Bu sizin de sorumluluğunuz. Bize düşen bu gündemdeki gerçekleri halkımıza anlatmak, onları doğru bilgi ve belgelerle bilgilendirmek.” dedi.

Önder Arslan, cami yapım çalışmalarında bölgede camii olmayan minarenin korunması gerektiğini özellikle vurguladıklarını belirterek, “Edremit’e bağlı Güre Mahallesi Kavurmacılar mevkiinde 646 ada 1 parsel uygulama imar planında ibadet alanı olarak kalıyor. Buraya bir nokta koydum eskiden burada cami varmış cami olduğu için imar planında mescitmiş mevcut parsel için Edremit Belediyesi 25.2.22022 tarih ve 96 nolu imar durum belgesini hazırlamış. .Bu belgeler size verilecektir.İmar durum belgesinde,25.2.2022 tarihli imar durum belgesinde özellikle belirtilmiştir.Bunu ayıralım.Bu minare şu an cami alanı dediğimiz yani neyin ne olduğunun dışındadır. Şimdi cami üretimi deniyor. O parselin dışında bunu not edin. Çok değerli. Altını da belirtelim” dedi.

Minarenin ruhsat alanı dışında kaldığını belirten Başkan Arslan, “O minare belediyemizden alınan ruhsatla caminin yapıldığı parselin dışında kalıyor. Alan içinde olmadığı gibi. o alanın dışındadır.Teknik kişiler büyüklüğünü bilirler.Yani bu minare bu caminin bulunduğu bölgededir,”Orası ibadethane dışında bir yer” dedi.

Başkan Selman Hasan Arslan, “Bu alan devletin maliye hazinesine kayıtlıdır. Hazine adına tescilli olan cami alanında kalan bu parsel maliye hazinesi tarafından özenle çizilmiştir. Maliye Hazinesi’nin Edremit Müftülüğü’ne yaptığı açıklamada, “Talep edilen alan Maliye Hazinesi adına tescil edilmiş ve Hazine tarafından Edremit Müftülüğü’ne tahsis edilmiştir. Belediyemiz minare dışındaki o cami alanına cami yapılması için ruhsat verdi” dedi.

Ruhsatlı cami projesinde minare olmadığını ve yıkılan mevcut minarenin korunması gerektiğini ifade eden Başkan Arslan, “Burada vereceğim bilgilerle sizlere çok kıymetli bir ilgi göstereceğim. Bu cami projemiz var. Cami projesi için verdiğimiz ruhsatta minare olmadığını göreceksiniz.Verilen ruhsatta minaresiz cami projesi var. Tarafımızdan verilen ruhsatta minare bulunmamaktadır. Neden? Çünkü bu minarenin kullanılabileceğini her zaman dile getirdik. Yani oraya yeni bir cami yapılıyor. Evet kurulabilir. İbadet yeridir. Ama o projede minare yok. Belgelerle de göstereceğiz.” yıkım izni ve talebi bak burada bir yer yıkarken belediyeden talepte bulunmalısın ben yıkarım bunun bir prosedürü var başvuru yapıyorsun haklarında incelemeler yapılıyor yıkım izni var verildi mi verilmedi mi yıkım izni bile istenmedi Edremit Belediyesi olarak verdiğimiz imar durum belgesinde yol üzerinde bırakılan minarenin korunması gerektiğinin altı çiziliyor bu belge de belediyeye verilecek. Minarenin korunması gerektiği hem Edremit Müftüsü’ne hem de imalat işini alan firma yetkililerine sözlü veya belgeli, şifalı veya yazılı olarak belediyemiz tarafından bildirilmiş ve gerekli tüm uyarılar yapılmıştır.

Edremit Belediye Başkanı Selman Hasan Arslan da minareyi hukuka aykırı olarak yıkanlar hakkında gerekli yasal işlemlerin başlatılacağını bildirdi.

haber-fatsa.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu