Ekonomi

BoE Başkan Yardımcısından faiz oranı mesajı

Bloomberg tarafından düzenlenen Profesyonel Ekonomistler Derneği Yıllık Toplantısı’nda konuşan Dave Ramsden, İngiltere Merkez Bankası’nın enflasyonu bankanın yüzde 2 hedefine çekebilmesi için faiz oranlarını bir süre daha “kısıtlayıcı” seviyelerde tutması gerektiğini vurguladı.

Kasım ayı toplantısında bankanın 5 para politikası kurulu üyesiyle birlikte faiz oranının yüzde 5,25’te tutulması yönünde oy kullandığını hatırlatan Ramsden, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Para politikasına yaklaşımımı dikkatli ve duyarlı olarak tanımlamaya devam ediyorum. Enflasyonist baskıların kalıcı olduğuna ve ekonominin genelindeki dayanıklılığa ilişkin göstergeleri yakından izlemeye devam edeceğim. Son tahminlerimize göre, kısıtlayıcı bir politika duruşunun uzun süre devam etmesi gerekiyor” Enflasyonu sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2 hedefine geri getirmenin zamanı geldi.” alınması muhtemeldir.”

BoE Lider Yardımcısı Ramsden, son enflasyon verilerinin beklentilerin üzerinde bir yavaşlama gösterdiğini hatırlatarak, “Ancak hizmet (sektör) enflasyonu yüzde 6,6 ile çok yüksek kalıyor, bu da enflasyonist baskıların daha kalıcı olduğuna işaret ediyor.” İfadesini kullandı.

İngiltere’de bu hafta açıklanan ve beklentilerin üzerinde yavaşlama gösteren enflasyon verilerinin ardından ekonomistler, İngiltere Merkez Bankası’nın önümüzdeki ayki toplantısında faiz artırma ihtimalinin çok zayıf olduğunu ve sıkılaşma döngüsünün sona erdiğini düşünüyor.

Ulusal İstatistik Ofisi’nin verilerine göre İngiltere’de Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE), ekim ayında yıllık bazda yüzde 4,6 ile piyasa beklentilerinin üzerinde yavaşladı.

Enflasyon Eylül ayında yıllık bazda yüzde 6,7 seviyesinde gerçekleşti.

Özellikle gelişmiş ekonomiler arasında uzun süredir en yüksek enflasyona sahip ülke olarak öne çıkan İngiltere’de, Aralık 2021’den bu yana artan siyasi faize rağmen enflasyon yapışkan hale geldi.

BoE, ülkede faizin yüzde 0,1 olduğu Aralık 2021’de başlayan sıkılaştırma döngüsünde politika faizini üst üste 14 kez artırmış, Ağustos ayında ise 15 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25’e çıkarmıştı. Banka, 18 aylık sıkılaştırma sürecinin ardından Eylül ayında ilk kez faiz artırımına ara vererek faiz oranını sabit tuttu.

Banka, enerji fiyatlarındaki düşüşe bağlı olarak Ekim enflasyonunun sert bir şekilde düşeceği beklentisiyle 2 Kasım’daki toplantısında faiz artışına ikinci kez ara vermişti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu