Haber

ABD Dışişleri Bakanlığı: Lübnan’daki patlamada hayatını kaybedenlerin aileleri adaleti hak ediyor

ABD Dışişleri Bakanlığı, Lübnan’da 4 Ağustos 2020’de meydana gelen patlamada hayatını kaybedenlerin ailelerinin adaleti hak ettiğini bildirdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “Bugün, Lübnan’ın Beyrut kentinde 200’den fazla kişinin hayatını kaybettiği, binlerce kişinin yaralandığı ve yerinden edildiği yıkıcı patlamanın üçüncü yıldönümü. ABD, Lübnan halkının yanında olmaya devam ediyor.” terim kullanıldı.

Açıklamada, “mağdurlar ve ailelerinin, felaketten ve felaketin altında yatan sebeplerden sorumlu olanlar için adaleti hak ettikleri” vurgulandı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, hesap verebilirliğe yönelik ilerlemedeki eksikliklerin “kabul edilemez” olduğuna ve Lübnan’da “yargı reformu ve hukukun üstünlüğüne daha fazla saygı gösterilmesine” ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekildi.

Etkinlik

Beyrut Limanı’nda 4 Ağustos 2020’de patlayıcıların bulunduğu 12 numaralı depoda yangın çıktı ve ardından tüm şehri sarsan çok güçlü bir patlama meydana geldi.

Lübnan Cumhurbaşkanı Mishen Aoun, patlamaya 6 yıldır limandaki bir depoda tutulan 2 bin 750 ton amonyum nitratın neden olduğunu söylerken, Lübnan medyasının bir kısmı Beyrut Limanı’nın patlamasından Hizbullah’ı sorumlu tuttu.

ABD Dışişleri Bakanlığı terörle mücadele birimi 18 Eylül 2020’de yaptığı açıklamada, Hizbullah üyelerinin geçmiş yıllarda Belçika’dan Fransa, Yunanistan, İtalya, İspanya ve İsviçre’ye amonyum nitrat naklettiğini ve patlama sorununun hala devam edebileceğinden şüphelenildiğini iddia etti. Avrupa genelinde saklanabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu