Ekonomi

Yerli ceviz hasadı yüzde 30 arttı

İSTANBUL (İGFA) –Yerli ceviz üretimini artırmak amacıyla 2020 yılında kurulan Ceviz Üreticileri Derneği (CÜD), 34 bin dekarlık alanda yaklaşık 1 milyon ceviz ağacı ile dünya standartlarında ceviz üretiyor.

Hasat işlemini geçtiğimiz ekim ve kasım aylarında gerçekleştiren CÜD üyeleri, 2022’de bir önceki yıla göre yüzde 30 artışla 4 bin ton verime ulaştıklarını açıkladı.

Ceviz Üreticileri Derneği’nin yerli üretim açısından kalite piramidinin tepesini oluşturduğunu söyleyen Ceviz Yetiştiricileri Derneği Eşbaşkanı Ömer Ergüder, dernek olarak ürettikleri eserlerin çok değerli olduğunu belirterek, “Burası çok değerli. 2015 yılında mevsim kurallarının beklentimiz doğrultusunda ilerlediğini, güzel iklim koşullarının hasat oranlarımıza da olumlu yansıdığını belirterek, “Çok nadiren de olsa ani don ve çok sıcakların da etkisiyle bazı bölgelerdeki üyelerimiz beklentilerinin altında kaldı. sıcaklıklar. Ayrıca bu süreçte girdi maliyetlerinin artması bizi oldukça zor duruma soktu. Ancak tüm bunlara rağmen rekolte bilgilerimizde yüzde 30’luk bir artış sağladık.”

“5 YILDA ÜRETİM HEDEFİMİZ 15 BİN TON”

Bu yıl ciro büyüklüklerinin yaklaşık 8 milyon dolar olduğunu iddia ettiklerini belirten Ergüder, “2022 yılında üyelerimizin toplam ceviz üretim büyüklüğü 4 bin tona ulaştı. Bazı üyelerimizin bahçelerinin genç ve gelişme döneminde olması verimdeki bu artışta büyük etkendir. Cevizde dışa bağımlılığı ortadan kaldırmak öncelikli hedeflerimiz arasında yer almaktadır. Elde ettiğimiz başarılı hasat sayesinde bu hedefimize adım adım yaklaşıyoruz. Önümüzdeki 5 yılda ağaçlarımız tam verimine ulaşacak ve üye sayımızın artmasıyla rekoltemizin 15 bin tona ulaşacağını öngörüyoruz.”

“GÜÇLÜ BÜYÜMEYE DEVAM EDİYORUZ”

Ergüder, birçok dernek üyesinin de bahçelerinde bir grup sukulent yaparak 2022 hasadına hazırlandıklarını da belirterek, şunları kaydetti:

“Bu kapsamda bazı üyelerimiz ilaçlama programlarını değiştirmiş, bazıları sulama optimizasyonu için sensörlü uygulamalar kullanmaya başlamış, bazıları kurutma kapasitelerini artırmış, bazıları da tesislerine optik lazer seperatör eklemiştir. Üretimimizi yeterli oranda artırarak istikrarlı bir şekilde büyümeye devam ediyoruz. Bu yıl çok başarılı bir hasat geçirdik. Piyasada birçok yeni hasat edilmiş yerel ve taze ceviz bulunmaktadır. Tüketicilerimizin menşeini bilmedikleri ceviz yerine ülkemizde yetişen yerel ve lezzetli cevizleri alırken dikkatli olmalarını rica ediyoruz. Bahçelerimizden toplanan cevizleri tüketicilerimizin sofralarına ulaştırmanın heyecanını yaşıyoruz” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu