Ekonomi

Tayvan’ın 4. çeyrekteki GSYİH büyümesi beklentileri aştı

Tayvan ekonomisi, güçlü iç tüketim ve ihracattaki artışın etkisiyle dördüncü çeyrekte beklenenden daha güçlü bir büyüme kaydetti. Ön GSYİH rakamları, geçen yılın aynı dönemine göre %5,12 artış göstererek analistlerin %4,35’lik tahminini aştı. Bu performans, yılın tamamında genel olarak %1,4’lük bir genişlemeye yol açtı.

Küresel teknoloji tedarik zinciri ve Apple Inc. için hayati önem taşıyor (NASDAQ: AAPL ) ve dünyanın en büyük sözleşmeli çip üreticisi Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd (TSMC) gibi endüstri devlerine ev sahipliği yapan adanın GSYİH’si üçüncü çeyrekte yıllık bazda %2,32 arttı. Dördüncü çeyrek büyümesi de çeyrek bazında önemli bir sıçrama gösterdi ve ekonomi mevsimsellikten arındırılmış yıllık %8,79 oranında büyüdü.

Tayvan ekonomisinin değerli bir bileşeni olan ihracat, bir yıl süren düşüşün ardından toparlandı ve üçüncü çeyrekteki yıllık %5,1’lik daralmanın ardından dördüncü çeyrekte yıllık %3,4 artış kaydetti. Adanın ticaret fazlası da yılın son üç ayında geçen yılın aynı dönemine göre %131 oranında ciddi bir artış gösterdi.

Dördüncü çeyrekteki güçlü performansa rağmen tüm yıl için %1,4’lük büyüme, istatistik bürosunun Kasım ayı tahmini olan %1,42’nin biraz gerisinde kaldı. Bu, Tayvan için son 14 yılın en yavaş büyüme oranı olurken, 2022’de kaydedilen %2,45’lik büyümenin altında kaldı.

Buna karşılık, Tayvan’ın en büyük ihracat hedefi olan Çin’in dördüncü çeyrek GSYİH büyümesi yıllık bazda %5,2 olarak gerçekleşti; üçüncü çeyrekteki %4,9 oranından hızlandı ancak yine de %5,3’lük tahminin altında kaldı.

Tayvan İstatistik Ajansı’nın önümüzdeki haftalarda revize edilmiş GSYİH rakamlarını ve ileriye dönük iddialar da dahil olmak üzere daha kapsamlı ayrıntıları açıklaması bekleniyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zeka desteğiyle oluşturulmuş, tercüme edilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu