Haber

Mardin’de Irak uyruklu 5 kişinin hayatını kaybettiği silahlı saldırı davası başladı

Mardin’de 6 ay önce yabancı plakalı cipe düzenlenen ve 5 Irak uyruklu kişinin hayatını kaybettiği silahlı saldırıyla ilgili 2’si tutuklu 4 sanığın yargılanmasına başlandı.

Mardin 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya tutuklu sanıklar Abdullah K, Faris A, tutuksuz sanıklar Murat Y. ve İbrahim D. ile saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınları ve tarafların avukatları katıldı. Duruşmada savunmasını yapan sanık Faris A, Irak plakalı aracı Nusaybin ilçesindeki bir tesiste gördüklerini belirterek, “Abdullah K. bana ‘Irak plakalı cipi takip edelim para var, soyarız’ dedi. Abdullah araçtan indi önce şoföre sıktı, sonra diğerlerine sıktı. Çantayı araçta almamı istedi. Ölüleri aradık. Sonra gitmemizi söyleyince gitmek istemedim. Beni tehdit ettiği için gitmek zorunda kaldım.”

Abdullah K’nin suçlamalarını kabul etmeyen Faris A., tahliyesini istedi. Tutuklu sanık Abdullah K., suçlamaları kabul etmediğini ifade etti. Takip ettikleri cipi durdururken otomobilden inmediğini öne süren Abdullah K., “Faris inerken silah sesleri duydum, saldırıyı kendisi gerçekleştirdi. Olay günü silahı Faris’e ben verdim. , orada bıraktım. Ben masumum ve tahliyemi talep ediyorum.” dedi.

Tutuksuz sanık Murat Y., sanık Abdullah K.’ye daha önce araç kiraladığını, ilk kez böyle bir olayla karşılaştığını iddia etti. Murat Y beraatini istedi.

Tutuksuz sanık İbrahim D. ise eline silah almadığını ve Abdullah K.’ye silah ve mermi vermediğini öne sürerek beraatini istedi.

Duruşmada söz alan maktul yakınları, Türkiye’de adalete güvendiklerini ve sanıkların en üst düzeyde cezalandırılması için şikayetçi olduklarını belirterek, davaya katılma taleplerini dile getirdi.

Cumhuriyet savcısı mütalaasını vererek sanık Faris A. ve Abdullah K.’nin tutukluluk hallerinin devamına ilişkin mütalaasını açıkladı. Mahkeme heyeti, verilen kısa aradan sonra tutuklu sanıklar Faris A. ve Abdullah K.’nin tutukluluk hallerinin devamına karar vererek tutuklu sanıklar Faris A. ve Abdullah K.’nin tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. mevcut deliller, suçun mahiyeti ve mahiyeti ile firar şüphesinin giderilmesine karar vererek duruşmayı 20 Ekim’e erteledi.

Duruşmanın ardından hayatını kaybedenler adına ifade veren Avukat Mehmet Okatan, bugün sanıkların dinlendiğini ve sanıkların kendisinin daha önce verdiği sözlere benzer sözler verdiğini söyledi. Soruşturmanın uzatılmasını talep ettiklerini belirten Okatan, “Bu anlamda yapılması gereken hususlara ve olayın siyasi saiklerle işlenip işlenmediğinin araştırılmasına dikkat çektik. Tesis soruşturması taleplerimizin tamamına yakını kabul edildi. Bir sonraki duruşma 20 Ekim 2023’e verildi. O gün yine burada olacağız” dedi.

İddianameden

İddianamede tutuklu sanıklar Abdullah K. ve Faris A. ile tutuksuz sanık Murat Y. “kasten öldürme”, “nitelikli yağma” ve “ateşli silah ve mermilerini satın almak, taşımak veya bulundurmak” suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ve 11 yıldan 18’ine hapis cezasına çarptırıldı. Tutuksuz sanık İbrahim D. hakkında “Ateşli silah ve mermileri izinsiz olarak ülkeye sokmak, imal etmek, nakletmek ve satmak” suçundan 12 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

19 Ocak’ta Mardin’in Artuklu-Nusaybin karayolunun Yeniköy mevkiinde Irak plakalı cip durduruldu ve silahlı saldırıda araçta bulunan Hındreen Abdullah Salih (39), Waheda Haedar Jasim (63), Abdullah Saleh Mustafa (69) olay yerinde hayatını kaybetti. Yaralı Chiman Shaheen Khalid (75) ve Ahmed Celaladeen Ibrahim (45) kaldırıldıkları hastanede yapılan müdahaleye rağmen kurtarılamadı. – MARDİN

haber-boztepe.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu