Haber

İki kez Covid-19’dan kurtulan SMA hastası depremi bebeğiyle birlikte yaşadı

Emrullah (39) ve Ayşe Anuştekin (39) çiftinin 4 aylıkken Spinal Musküler Atrofi (SMA) Tip-1 teşhisi konulan ve bu süreçten sonra iki kez Covid-19 geçiren kızı Fatma Betül (2) hastaneye kaldırıldı. DİYARBAKIR’daki evlerinde depreme yakalandı. . Deprem anında cihaza bağlı olduğu için evden dışarı çıkarılamayan Fatma Betül’ün annesi Ayşe Anuştekin, “Kızım iki kez Covid-19’u ve depremi atlatmış bir bebek. Burada deprem oldu. Depremde evde kimse kalmamıştı sadece ben çıkmadım çünkü çocuğum cihazlara bağlıydı zaten onu bırakamazdım. Depremden sonra ablamın yanına geldik. Gündüz yine evde depreme yakalandık” dedi.

Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesinde yaşayan imam Emrullah ile ev hanımı Ayşe Anuştekin’in çocukları Fatma Betül’e (2) doğumundan 4 ay sonra SMA Tip-1 teşhisi konuldu. Valiliğin onayıyla Fatma Betül için yardım kampanyası başlatıldı. Bu süreçte iki kez Covid-19’a yakalanan Fatma Betül, bu hastalığı tedavi ederek atlattı. Fatma Betül, 6 Şubat’ta merkezi Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olan 7.7 büyüklüğündeki deprem nedeniyle ailesiyle birlikte Huzurevleri Mahallesi’ndeki evlerinde yakalandı. Anne ve babası, kızları cihaza bağlı olduğu için dışarı çıkmadı. Ayşe Anuştekin, orta derecede hasarlı olan evlerinden kızlarının cihazlarını alarak, geçici olarak ablasının evine yerleşti. Orada saat 13.24’te meydana gelen 7.6 büyüklüğündeki depreme yakalanan aile camiye sığındı. Burada 2 saat kalan aile, Fatma Betül’ün durumu ağırlaşınca hastaneye gitti. Fatma Betül, 1 haftalık tedavisinin ardından taburcu oldu.

Ayşe Anuştekin, depremde yaşadıklarını anlatarak, “Depremde evlerde kimse kalmamıştı. Bir ben çıkmadım. Çocuğum cihazlara bağlı olduğu için zaten bırakamadım. Geldik. depremden sonra ablalarıma.gündüz evde yine depreme yakalandık camiye gittik 2 saat camide kalmak Fatma Betül’ün 1 hafta hastanede kalmasına mal oldu çünkü onlar çocuk oldukları için erken bulaşabilir.şu anda ablamın evinde kalıyorum.çünkü benim evim orta derecede hasarlı.o yüzden evde kalamıyoruz.fatma betül için sosyal medyadan canlı yayın yapıyorum.yapmam daha sağlıklı. Ablamın oturduğu yer olmasına rağmen kendim için bir şey istemiyorum ben ve diğer 2 çocuğum çadırda hatta yurtta kalıyoruz ama Fatma Betül’ün öyle bir lüksü yok çünkü kaldığımız yerde elektrik var dışarı çıkmamalı elektrik kesilirse Bir de gelmeyeceğini öğrenirsem hemen ambulansı arayıp Fatma Betül’ü yoğun bakıma almamız gerekecek. Hayatına mal olabilir. Şimdi kız kardeşimin evindeyim ama çocukları küçük. ‘Buradaki cihazlara basmayın’ dememe rağmen cihazların butonlarına basıyorlar. Eski konutumda Fatma Betül’ün odası vardı ve odasına kimse girmiyordu. Kızım iki kez Covid-19 ve deprem atlatmış bir bebek. Beyin sarsıntısında kaybetmediğim kızımı parasızlıktan kaybetmek istemiyorum. Allah rızası için Fatma Betül’e yardım etmelerini istiyorum. Çocuklarımız iyileşemeseler bile bu cihazları bırakıp yerinde durabilmeleri bizim için büyük bir mucize” dedi.

“Kendisinde bir düzelme olmadığı için aile hekimine götürdük. Elazığ’a götürmemizi istediler. Oraya götürdük ve SMA Tip-1 teşhisi kondu. İlk 4 dozdan sonra Fatma Betül hastanede kaldı. 8 aydır yoğun bakımda.Ağır bakımdan sonra boğazı delindi oradan nefes alabiliyor.Yoğun bakımdan sonra böyle bir kampanya olduğunu bilmiyorduk.Valiliğin onayladığı bir kampanya başlattık ama çok geç başladık.Şu anda Fatma Betül 2 yaşında ama kampanyamız 13 aylık.Fatma Betül’ü Dubai’ye götürmemiz için 1 milyon 900 bin dolar toplamamız gerekiyor, “İlacını alabiliriz. Şu anda yüzde 21 topladık. Herkesin bir miktar vermesi durumunda tamamlanabilecek bir kampanyadır. Türkiye’de yaklaşık 200 kişi bu parayı toplayarak çocuklarını ilaçlarını almak için Amerika’ya veya Dubai’ye götürdü. Bu tahsil edilemeyecek bir miktar değil.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu