Haber

CHP Milletvekili Nail Çiler, Türkiye-İngiltere insan kaçakçılığı anlaşmasına ilişkin açıklama yaptı.

CHP Kocaeli Milletvekili Nail Çiler, Türkiye ile İngiltere arasında ‘insan kaçakçılığına’ ilişkin muhtıra imzalanmasına ilişkin açıklamalara ilişkin olarak; “Ülkemizin imzaladığı sözleşmeleri üçüncü kişilerden değil yöneticilerimizden öğrenmek istiyoruz. Kamuya açıklayamayacağınız sözleşmeler yapıyorsanız bunun vatandaşlarımız tarafından incelenmesi gerekir.”

İngiliz basını Türkiye ile İngiltere arasında anlaşma yapıldığını duyurdu. Habere göre, “insan kaçakçılığı şebekelerinin önlenmesi ve çökertilmesi” odaklı koordineli faaliyetler yürütüleceği belirtildi. Anlaşma ile Türkiye’de yasa dışı göçle mücadeleye yönelik İngiltere’nin de desteklediği polis teşkilatı bünyesinde ‘mükemmeliyet merkezi’ olarak tanımlanan bir birim kurulduğu belirtildi.

CHP Kocaeli Milletvekili Nail Çiler yaptığı yazılı açıklamayla konuyu değerlendirdi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın 15 Haziran’da sunduğu soru önergesini hatırlatan Çiler, şu açıklamayı yaptı:

“15 Haziran’da İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın yanıtlaması için soru önergesi sunduk. Ancak teklifimize hala yanıt gelmedi. Ülkemizin imzaladığı anlaşmaları yöneticilerimizden değil, yöneticilerimizden öğrenmek istiyoruz. 3. kişiler Kamuya açıklayamayacağınız anlaşmalar yapıyorsanız bunun vatandaşlarımız tarafından incelenmesi gerekiyor.”

Çiler, 15 Haziran’da verdiği soru önergesinde İngiliz basınında İngiliz Hükümeti’nin Türkiye’ye 3 milyon sterlin ödediğinin iddia edildiğini vurguladı. Çiler, Türkiye’nin 2019’dan bu yana İngiltere tarafından finanse edildiği iddiasını da gündeme getirdi. Çiler, Bakan Yerlikaya’ya şu soruları sordu:

“Birleşik Krallık’ın göçmenlik politikaları kapsamında İngiliz Hükümeti’nden fon alındı ​​mı? Alındıysa alınan fon miktarı nedir? Yıllar içinde İngiltere Hükümeti’nden alınan fon hangi kalemlerde harcandı? Bunun dışında hangi ülkelerden? İngiltere göçmenlik politikaları kapsamında fon veya ödenek alındı, alındıysa hangi ülkelerden alındı?” Ne kadar fon sağlandı? Nasıl kullanılmış?”

haberdulkadiroglu.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu