Haber

Bursa Mevlevihanesi 7 Ekim’de açılıyor

BURSA (İGFA) –Kaderine terk edildikten bir süre sonra yıkılıp yerine su depoları konan 400 yıllık Bursa Mevlevihanesi’ni gün yüzüne çıkaran Büyükşehir Belediyesi, Cünûnî Ahmed Efendi tarafından yaptırılan Pınarbaşı Mezarlığı’nın karşısında yer alan yapıyı restore etti. orijinal haliyle 17. yüzyılda Mevlevi tarikatının değerli isimlerinden biri.

‘Semahane’, ‘Türbe, Meydan-ı Şerif ve Matbah-ı Şerif’ ile ‘Dedegan Hücreleri ve Selamlık’ olmak üzere 3 bölümden oluşan yapı, özgün kimliğiyle Bursa’ya değer kattı. Mevlevihanenin özellikle Semahane bölümündeki tavan süslemeleri ve ahşap oymalar göz kamaştırırken, Matbah-ı Şerif bölümü ise Mevlevi kültürünün tüm yönleriyle anlatıldığı bir müze işlevi görecek. Ayrıca Dedegan Hücreleri ve Selamlık bölümünde Uludağ Üniversitesi işbirliğiyle özel müzik ve bordür dersleri verilecek. Haftalık talk showlar, sema gösterileri, müzik ve resim dersleriyle Mevlevi kültürü her yönüyle yaşatılacak.

ÇOK HEYECANLIYIZ

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, adeta küllerinden doğan Bursa Mevlevihanesi’nin açılışı öncesinde basın mensuplarına gösteri yaptı. Açılış öncesi son düzenlemelerin yapıldığı Mevlevihane’nin her yerini basın mensuplarıyla birlikte gezen Önder Aktaş, daha sonra Bursa Mevlevihanesi için özel eğitim alan 21 semazinin semazen gösterisini izledi. Lider Aktaş, Bursa için çok değerli bir açılışın arifesinde olduklarını belirterek, “Çok heyecanlıyız. Yazılı kaynaklara göre 1615 yılında kurulan Mevlevihane bakımsızlıktan yıkılmış, yerine su deposu yapılmış, 1958 yılında yeniden inşa edilen türbeden başka bir şey kalmamış. Büyükşehir Belediyesi olarak yeniden ayağa kaldırdık. BT. Mevlevihane 3.500 metrekare alan üzerine inşa edilmiş olup, 1.500 metrekarelik alan ise otopark olarak düzenlenmiştir. Mevlevihane alanı ise yaklaşık 1150 metrekare net kullanım alanına sahip.”

EĞİTİM MERKEZİ

Müze olarak hizmet verecek matbaa bölümünün aynı zamanda Mevlevi, Mevlana, Bursa Mevlevihanesi, sema gibi başlıklar altındaki koleksiyonlara da yer vereceğini belirten Önder Aktaş, buranın aynı zamanda eğitim merkezi olarak da kullanılacağını vurguladı. Hat ve tezhip gibi klasik Türk sanatları içerisinde yer alan hat ve tezhip sanatlarının, Selamlık odasının altında, dışarıdaki 2 dedegan hücresinde enderun usulüyle eğitileceğini anlatan Lider Aktaş, “Yine Selamlık odasının girişinde, iç kısımda ney, kudum ve bendir tambur olmak üzere 3 hücre bulunmaktadır. Kanun gereği enstrüman eğitiminin verileceği alanlar olacak. Ziyaretçiler Selamlık binasının üst katında yer alan mabeyn alanında kütüphane bölümünden yararlanabilecek. Selamlık binasının son bölümü olan pir odası, süreç içerisinde mesnevi okumalarına, sohbetlere ve toplantılara ev sahipliği yapacak. Semahane bölümünde haftanın 1, 2 veya 3 günü sema ritüelleri gerçekleştirilecek. Ayrıca Bursa Mevlevihane’de eğitim gören semazen takımı da, sadece sema yapmak üzere Konya ve İstanbul’dan gelen gruplara tahsis edilecek. Şu anda eğitim gören 21 öğrenci Mevlevihane’nin açılışında sema yapabilecek durumda. Burada birçok gönüllümüzün ve birçok ekip arkadaşımızın emeği ve katkısı var. Allah her birinden razı olsun. İnşallah 7 Ekim’de Bursa Mevlevihanesi’nin açılışını gerçekleştireceğiz ve Bursa’da ülkemizin hizmetine sunacağız” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu