Haber

Batman Üniversitesi, Tüpraş ve Birleşmiş Milletler Kadın Birimi’nin katılımıyla “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 16 Günlük Aktivizm Kampanyası” kapsamında Konferans düzenlendi.

Batman Üniversitesi, Tüpraş ve Birleşmiş Milletler Kadın Birimi’nin katılımıyla “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 16 Günlük Aktivizm Kampanyası” kapsamında bilinçlendirme konferansı düzenlendi. Üniversite öğrencileri ve akademisyenlerin katılımıyla düzenlenen etkinlikte kadına yönelik şiddetin insan hakları ihlali olduğuna dikkat çekildi. Katılımcılar analiz önerileri ile ilgili değerlendirmelerini paylaştılar ve atılması gereken adımlar konusunda fikir alışverişinde bulundular.

Batman Üniversitesi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddet Günü’nde başlayan ve Aralık ayına kadar devam eden 16 Günlük Aktivizm Kampanyası kapsamında Türkiye’nin lider sanayi kuruluşu Tüpraş ve Birleşmiş Milletler Kadın Birimi’nin katılımıyla konferans düzenledi. 10, İnsan Hakları Günü.

5 Aralık tarihinde Batman Üniversitesi Merkez Kampüs Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen ve yoğun ilgi gören etkinlikte, Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Mehtap Nasıroğlu Aydın, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (BM Kadınları)Ülke Müdür Yardımcısı Zeliha Ünaldi, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) HeForShe Türkiye Koordinatörü Sinem Aydın, Koç Holding Sürdürülebilirlik ve Paydaş Katılımı Yöneticisi Pelin Kihtir ve Tüpraş Kurumsal İrtibat Müdürü Çiler Teberkonuşmacı olarak gerçekleşti.

Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir Milli Mücadele’den bu yana Türkiye tarihine damgasını vuran Nene Hatun, Halime Çavuş, Fatma Refet Angın ve Sabiha Gökçen gibi kahramanları anarak başladığı konuşmasında, “Böylesine asil olan ulu çınar ağacı ve fedakar kadınlar dokumuştur, beslemiştir, büyütmüştür, Anadolu’nundur. Onların gölgesinde bugün tek gündemimiz onların yaktığı meşaleyi nasıl daha yukarılara taşıyacağımız olmalıdır.” Ütü Kadına şiddeti asla kabul etmedik, etmeyeceğiz. Anadolu çınarları olan bu toprakların kadınları asaletiyle, zarafetiyle, erdemiyle, donanımıyla her zaman ön planda olacaktır. Kimsenin bir adım gerisinde veya gölgesinde kalmayacaktır. Çünkü biliyoruz ki kadınını geride bırakan bir toplum geride kalmaya mahkumdur. Şiddetin her türlüsünü bu topraklardan yok etmek için mücadele edeceğiz ve bu mücadeleden asla taviz vermeyeceğiz.”

Şiddet içermeyen bir toplum ve dünyanın mümkün olduğunu göstermek istiyoruz.

Açılışta yaptığı konuşmada merkez olarak asıl amacının toplumsal duyarlılığı ve farkındalığı artırmak olduğunu belirten Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Mehtap Nasıroğlu Aydın, toplumun ve dünyanın bir bütün olduğunu göstermek istediklerini belirtti. şiddetten arınmanın mümkün olduğunu ve bunun için ulusal ve uluslararası paydaşlarla çalıştıklarını belirtiyor.

Türkiye’de yaklaşık 10 kadından 4’ü şiddete maruz kalıyor.

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) Türkiye, bu yıl düzenlediği #SheSaidNo kampanyasıyla kadına yönelik eş şiddetine dikkat çekerek, 25 Kasım ile 25 Kasım arasındaki 16 gün boyunca uluslararası toplumu kadın ve kız çocuklarına yönelik şiddeti önlemek için harekete geçmeye davet etti. 10 Aralık İnsan Hakları Günü. 16 Günlük Aktivizm süreci, partner şiddetinin belirtileri ve sonuçları hakkında farkındalık yaratmayı amaçlar. kampanya hakkında bilgi Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) Ülke Müdür Yardımcısı Zeliha Ünaldı “2021’de dünya çapında 45.000 kadın ve kız çocuğu yakın partnerleri veya diğer aile üyeleri tarafından öldürüldü. Yakın partner şiddeti, dünya çapında kadınların yaşadığı en yaygın şiddet biçimlerinden biridir. Kadına yönelik şiddeti önlemek ve ayrımcılığı sona erdirmek için BM Kadın Birimi Türkiye olarak mümkün olduğu kadar çok kadın, erkek, kız ve erkek çocuğuna ulaşmayı ve ‘Biriz ama biriz’ ruhunu yaşatmayı amaçlıyoruz. Çünkü özellikle krizlerle sarsıldığımız bu dönemlerde bu birlik ve beraberliğe her zamankinden daha kararlı bir şekilde ihtiyacımız var.”

Kadınlar 27 kat daha fazla çevrimiçi şiddete maruz kalıyor

Tüm dünyada kadınların çevrimiçi şiddete maruz kalma olasılığının erkeklere göre 27 kat daha fazla olduğuna dikkat çekiliyor. BM Kadın Birimi (BM Kadın) HeForShe Türkiye Koordinatörü Sinem Aydın “Kadına yönelik şiddet evde, sokakta, işte ve her yerde, özellikle burada, dijital platformlarda yaşanıyor. Olayları dijital ortamlarda yaşamak şiddetin derecesini azaltmaz. Kadına yönelik her türlü şiddet gibi siber şiddet de bir insan hakları ihlali ve suçtur.

Kadınların ve kız çocuklarının teknoloji ve inovasyonla güçlendiği ve ekonomik özgürlüklerini güvence altına aldığı, şiddetten arınmış bir gelecek hayal edebiliyoruz.

Pelin Kihtir, Koç Holding Sürdürülebilirlik ve Paydaş İlişkileri Müdürü, Dijitalleşme sektörlerin dönüşümünde itici bir rol oynarken, kadınların da çözümün bir parçası olması ve geçiş sürecini eşit ve adil bir şekilde yönetmesi mümkün. Koç Topluluğu olarak teknoloji ve inovasyon alanında yürüttüğümüz çalışmalarla ilkokul, lise ve üniversite kız öğrencilerinin teknoloji ve inovasyon alanına yönelmesi için çalışıyor, çalışan kadın oranını artırmayı hedefliyoruz. bu alanda.”

Erkek egemen güç dalında cesur adımlar atıyoruz, attığımız her adım bize güç veriyor.

Tüpraş Kurumsal İrtibat Müdürü Çiler Teber , “Mesleklerin cinsiyeti olmadığına inanan bir şirket olarak ‘Eşitliğin Sonu Yok’ mottosuyla birçok öncü uygulamayı hayata geçiriyoruz. Erkeklerin hakim olduğu düşünülen güç alanında çok cesur adımlar atıyor, attığımız her güçlü adımın karşılığını alacağımıza yürekten inanıyoruz. Tüm rafinerilerimizde kadın mühendisler görev almaktadır. Üretim alanlarımızda bayan teknisyen ve operatörler istihdam etmekteyiz. BM Kadının Güçlenmesi İlkeleri’nin (WEPs) Türkiye’deki ilk imzacılarından biriyiz. 2022’nin prestijiyle her işe alımda iki kişiden birini kadın yapmayı hedefliyoruz. Bugün Mühendislik, Ar-Ge, İnovasyon, Hizmet Tasarımı ve Bilgi Teknolojileri sektörlerinde yüzde 24 olan kadın çalışan oranımızı 5 yılda yüzde 40’a çıkarmayı hedefliyoruz. Geçen yıl şirketimizde yine öncü bir uygulama ile Çeşitlilik, Eşitlik ve Kapsayıcılık (CZE) Komitemizi kurduk. Çek Cumhuriyeti’ne yönelik politikamızla çıtayı daha da yukarılara taşıyacağız” dedi. Teber “2018 yılında Fenerbahçe Spor Kulübü ve BM Kadın Birimi tarafından yürütülen HeForShe hareketi ile küresel bir iş birliğine imza attık. Bu birliktelik, eşitlik adının daha geniş kitlelere ulaşmasında değerli bir değişim ve dönüşümü tetiklemiştir. Birçok farklı çalışma gerçekleştirdik, ‘Cinsiyete Duyarlı Spor Kurumu Rehberi’ni hayata geçirdik. Fenerbahçe Kulübü ve Tüpraş’ın kurumsal sosyal sorumluluk anlayışı doğrultusunda amatör branşlarda da milli kadın ve erkek sporcuların yetişmesine destek vererek ülkemizin spor alanında sürdürülebilir kalkınmasını taçlandırıyoruz.”

Tüpraş’ın Birleşmiş Milletler Kadın Birim Nesiller Boyu Eşitlik Forumu’nda Koç Holding’in küresel liderliği kapsamında taahhütlerine katkı sağlamak amacıyla Teknolojide ve İnovasyonda Kadın Programı’nı geliştirdiğini de belirtti. Teber “Bu kapsamda gerçekleştireceğimiz farklı eğitim projeleriyle 5 yılda 100 bin kız öğrenciye ulaşmayı taahhüt ettik. Başta Batman Üniversitesi Rektörümüzün desteği olmak üzere değerli iş ortaklarımızla etki alanımızı daha da genişletmek için bitmeyen enerjimizle çalışmaya devam edeceğiz.”

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu